lippenstift

Eigenlijk zou je niets op je lichaam moeten smeren dat je ook niet zou eten: de huid neemt immers de meeste stoffen ook op zodat ze in het bloed terechtkomen. De hulpstoffen in cosmetica om die langer te laten werken (waterproof, kissproof) zijn bijvoorbeeld vaak schadelijk. Vooral lippenstift levert een risico, omdat dit ook rechtstreeks via de mond naar binnen kan komen. Het gaat niet alleen om stoffen die allergie kunnen veroorzaken maar zelfs kankerverwekkende komen voor. Bijvoorbeeld als conserveermiddel of zonnefilter. Lees artikel.

Een Amerikaanse studie van de Universiteit van Californië, Berkeley (UCB), ontdekte dat lippenstiften een gevaarlijke hoeveelheid aan metalen als Aluminium, Cadmium, Koper, Titanium en vele anderen toxinen bevat. Deze verschillende metalen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen behoorlijke gezondheidsproblemen geen. Als koper en aluminium in de hersens komen, dan kunnen ze daar onherstelbare schade veroorzaken.

Ook de FDA (Food and Drug Administration) gaf opdracht voor een studie, waarbij 400 lippenstiften op koper werden getest. Het resultaat was, dat 95 % van de geteste lippenstiften een koperconcentratie aangaf, die de hoogst toegelaten waarde in chocoladerepen (!) overtrof. Toch kwam de FDA tot de conclusie, dat deze hoeveelheden koper geen gevaar voor de gezondheid betekenden…

Ben je een fan van je lippenstift, begin dan direct met het volgende: koop een nieuwe lippenstift. Er zijn uitstekende alternatieven voor de gangbare producten. U vindt ze in de natuurcosmetica! Deze gecertificeerde natuurlijke cosmetica ligt onder strenge controle. Hier worden voor het maken van lippenstiften uitsluitend gecontroleerde plantenextracten en/of gecontroleerde mineralen of natuurlijke pigmenten gebruikt met als geurstof etherische olie.

Dit geldt echter ook voor alle decoratieve make-up. Gebruik het sowieso met mate, omdat dit mooier en natuurlijker staat, maar als je het gebruikt om je gezicht te accentueren, doe dat dan met producten van merken die bewust gebruik maken van natuurlijke stoffen en zo min mogelijk chemische en giftige of belastende verbindingen.

Overigens is nagellak altijd slecht voor de nagels. Wat voor merk je ook neemt. Nagels en haren zijn dood materiaal, maar de keratine die er in zit en het mooie glanzende gezonde uiterlijk er aan geven, worden uitgedroogd door de stoffen die nodig zijn om er kleur op of in te laten hechten.

Zo min mogelijk gebruiken dus.

Voorbeelden van gifvrije merken: Bodyshop, Hauschka, Annemarie Borlind, Sante, Lavera, Benecos.

 

Bron (met dank aan Greet Berveling voor de samenvattende vertaling)