magnesium

Het blijkt dat het ‘vergeten mineraal’ magnesium van enorm belang is voor onze gezondheid. Vorig jaar maakten we hier al melding van. We gaan er nu wat dieper op in. Onlangs verzorgde uitgeverij Succesboeken een mini-symposium naar aanleiding van de Nederlandse uitgave van het boek van de Franse kinderarts Dr. Marianne Mousain-Bosc. De schrijfster zelf en nog twee deskundigen gaven een lezing en we hoorden ervaringsverhalen. Het blijkt dat er een kleine groep gedreven onderzoekers wereldwijd bezig is met onderzoek naar magnesium: zij ontmoeten elkaar elke twee jaar op een congres waar ze hun vorderingen melden. Deze pioniers verrichten hun werk tegen de stroom in: de meeste medici denken nog steeds dat magnesium geen enkele rol speelt in ons lichaam en de farmaceutische industrie (de grote motor achter veel onderzoek) heeft geen interesse omdat je op een mineraal geen patent kunt krijgen (er valt dus niets aan te verdienen). Het is niet ondenkbaar dat magnesium één van de antwoorden is op het probleem van 5 miljoen chronisch zieken en een explosie van ‘gedragsstoornissen’ bij kinderen. Opnieuw een pleidooi om bij problemen eerst grondig te onderzoeken of er sprake is van tekorten, voordat men medicijnen voorschrijft.

 

Belang

Dr. Marianne Mousain-Bosc begint ook met de constatering dat magnesium de derde levensbehoefte is na zuurstof en water. Hoewel bekend is in de fysiologie dat magnesium, samen met calcium, natrium en kalium, bij veel processen in elke cel een belangrijke rol speelt, gaat men er van uit dat voldoende aanwezigheid hiervan geen probleem kan zijn. Misschien omdat de concentratie in ons bloed vrijwel constant is? Dat kan je ook zien als een aanwijzing hoe belangrijk dit mineraal is voor ons lichaam! Omdat je dus vrijwel nooit afwijkende bloedwaarden ziet, wordt het domweg over het hoofd gezien.

Magnesium is o.a. noodzakelijk voor contacten tussen zenuwuiteinden, de energiehuishouding en voor de werking van 300 enzymen. Er zijn inmiddels rond de honderd gezondheidsklachten gevonden die te maken kunnen hebben met een magnesiumtekort. Al in 1971 is het mineraal ‘herontdekt’ maar nog steeds is het niet doorgedrongen tot de medische praktijk, die nu eenmaal geen oog heeft voor tekorten. In 2009 gaf een Cochrane studie aan dat het mineraal “heel belangrijk” is. In 2011 kwam er een advies in de VS om ouderen magnesium te geven omdat het helpt Alzheimer te voorkomen. Men schat dat 80 % van de Amerikanen een tekort heeft. Er wordt zelfs gepleit om het aan het drinkwater toe te voegen om botontkalking en de daarbij optredende fracturen te voorkomen…

Magnesium is al lang bekend als homeopathisch middel, vooral Magnesium phosphoricum, hét anti krampmiddel in de homeopathie! Bij acute krampen 10 tabletten in heet water oplossen en met kleine slokjes drinken. Ook is het bekend als één van de 12 Schüsslerzouten. Dat zijn 12 stoffen die voor de biochemie in ons lichaam van groot belang zijn en ook een medicinale werking hebben.

 

Verstoorde opname

De onderzoekers hebben ontdekt dat 18% van de  mensen van twee eiwitten, die essentieel zijn voor de magnesium huishouding, een verkeerde variant heeft. Hierdoor nemen ze het slecht op. Als er in een bepaalde familielijn sprake is van allerlei klachten die verband kunnen houden met magnesiumtekort, is dat een aanwijzing in die richting en suppletie noodzakelijk. Het is over het algemeen al moeilijk om voldoende magnesium uit gezonde voeding te halen, de opname zelf kan ook nog verminderd zijn door slechte darmwerking (glutenintolerantie!) en daarnaast kan er sprake zijn van verhoogde uitscheiding, o.a. door stress of ongezonde gewoontes (o.a. alcoholmisbruik). De onderzoeksgroep schat dat minstens 60% van de mensen een duidelijk tekort heeft. Omdat het lichaam het bloed steeds op een constante concentratie houdt is dat niet direct te meten. Het meeste zit als voorraad in botten en tanden. Alleen met een speciaal onderzoek kan bepaald worden hoeveel magnesium er in de cellen zit. Dat doet men door rode bloedlichaampjes te ‘crushen’ en dan het gehalte in de cel te meten. Dat geeft een goede indruk. Het is een moeilijke en tijdrovende procedure, daarom heeft de onderzoeksgroep het ontwikkelen van een goede test tot hoogste prioriteit verklaard. De test wordt o.a. gedaan in het Magnesiumcentrum in ‘s Hertogenbosch.

Onze huidige gemiddelde opname van calcium is ongeveer 10 maal groter dan die van magnesium, terwijl die verhouding 2:1 zou moeten zijn. Veel problemen van deze tijd zijn te verklaren door een verkeerde verhouding calcium/magnesium. Kalkafzetting waar die niet hoort (aderen) en osteoporose zijn een paar voorbeelden. Zonder magnesium geen sterk bot: magnesium is het ‘cement’ dat de kalk (de stenen) tot een stevig bouwsel maakt. Toch slikken veel mensen juist nog eens extra calcium om de botten te versterken!

Als opname via de darm slecht verloopt (doordat iemand die verkeerde eiwitten heeft bijvoorbeeld) kan het beter via de huid worden toegediend. Ook inhaleren is effectief.

 

Behoefte aan magnesium

Stress, hét probleem van de moderne tijd, kost het lichaam veel magnesium, terwijl onze moderne voeding er veel minder van bevat dan een eeuw geleden. Depressie is in veel gevallen een uiting van magnesiumtekort. Van beide problemen is bekend dat die samen gaan met een verzwakt immuunsysteem. Dus zouden beide dezelfde oorzaak kunnen hebben: magnesiumtekort! Veel transpireren (sporten, sauna) kost ook magnesium, evenals overmatig gebruik van koffie, suiker, vlees en zuivelproducten. Overmatig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals laxantia (bij anorexia dus dubbel risico!) en diuretica geven ook een risico op tekort, evenals langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld calciumantagonisten, digitalispreparaten en antibiotica maar ook de anticonceptiepil. Promotieonderzoek van Anke Lameris bewijst dat maagzuurremmers een verhoogde uitscheiding van magnesium geven zodat suppletie erbij nodig is.

Het is heel belangrijk tijdens de zwangerschap (eigenlijk al voor de bevruchting!) maar zit niet in het meest gebruikte supplement bij zwangerschap. Het is belangrijk om complicaties als hoge bloeddruk en pre eclampsie te voorkomen. Veel braken tijdens zwangerschap kan duiden op magnesiumtekort.

Er is een relatie met veroudering: een tekort geeft vroegtijdige ouderdomsverschijnselen. De magnesiumstatus loopt bij mensen tot +/- 80 jaar geleidelijk naar beneden, na 80 jaar gaat die weer omhoog. Blijkbaar hebben mensen van 80 jaar en ouder gemiddeld meer magnesium in hun lichaam! Kan ook duiden op de rol van magnesium in het voorkomen van ouderdomsverschijnselen.

 

Onderzoek

Dr. Marianne Mousain-Bosc heeft tot twee maal toe geprobeerd een wetenschappelijk onderzoek op te zetten naar het effect van magnesium bij problemen van kinderen. Beide keren werd het geweigerd, omdat het onderzoek niet dubbelblind zou zijn. M-B weigerde echter de kinderen in de ‘controlegroep’ de behandeling te onthouden, aangezien het tekort blijvende schade kan aanrichten en dit vond zij ethisch niet verantwoord.

In de VS kent men een zogenaamde “stroke-belt”, een gebied in het zuidoosten van de VS waar veel meer beroertes voorkomen dan elders. Volgens onderzoeker Dr. Richard Danel, de tweede deskundige spreker op het symposium, werkend in Toronto, maar geboren in Veendam, ongeveer boven de magnesiumchloride vindplaats, heeft dit vooral te maken met het ter plaatse minder voorkomende magnesium in de bodem en daardoor ook in water en voedsel.

Er lopen momenteel veelbelovende onderzoeken naar de relatie magnesium en genexpressie (het aan- en uitzetten van genen, epigenetica) en het vermoeden dat de stof in staat is telomeren te repareren, een belangrijke stap tegen veroudering.

Magnesium beschermt het organisme tegen zware metalen door deze buiten de cellen te houden.

Sterk staaltje: ook de derde deskundige, Dr. Gert Schuitemaker is geboren in Veendam! Zijn verhaal was al bekend van het eerder besproken aanbevolen boek “Gezond met voedingssupplementen”

 

Ervaringen

Op het symposium vertelde een dame het schokkende verhaal van haar gang door de psychiatrie, een heilloze weg die ze uiteindelijk zelf kon verlaten toen ze magnesium ontdekte. Een meisje vertolkte haar ervaringen (eerst met medicatie en later met magnesium) in gedichten over “Ritalientje”.

 

Magnesium extra opnemen

Het toeval wil dat de zuiverste bron van magnesium ter wereld zich bevindt in Veendam. Daar wordt het gewonnen en vooral gebruikt bij de fabricage van brandvertragende materialen. Een klein deel wordt nu ook gebruikt voor een kuurcentrum. Hier worden ook producten gemaakt om magnesium in te nemen in de vorm van magnesiumzout (magnesiumchloride, het zout zoals het gewonnen wordt) of het via de huid op te nemen door baden of olie. Daar kan ook een test-set besteld worden om gewoon te proberen wat een beetje extra magnesium voor effect heeft. Waarschijnlijk goedkoper dan de crushtest en bij normaal werkende nieren is er nauwelijks enig gevaar van overdosering, daarvoor moet je wel gigantische hoeveelheden binnenkrijgen.

Er zijn diverse magnesium supplementen in de handel, vaak met toevoeging van andere stoffen. Minder geschikt is magnesiumoxide, en dat zit nu juist in heel veel preparaten!

Om het juiste supplement te vinden is een consult bij een natuurarts of orthomoleculair arts een goede investering. Dan kan maatwerk geleverd worden, ook in samenhang met andere klachten. Bij de Infolijn AG kunt u adressen in uw regio opvragen.

 

De drie centra waar ze met magnesium werken:

Veendam

Soest

’s-Hertogenbosch.

Producten:

http://www.zechsal.eu

Boeken:

http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872183

http://drcarolyndean.com/magnesium_miracle/

http://www.goodreads.com/book/show/1687430.The_Magnesium_Factor

Het magnesium tijdschrift

 

Informatie verzameld van internet:

Symptomen die kunnen worden veroorzaakt door magnesiumtekort:

verstijfde, verharde en verkrampte spieren,

nervositeit,

overspannenheid,

uitputtingsverschijnselen,

onrust,

prikkelbaarheid,

alertheid-, concentratie-, geheugen- en woordbenoemingsstoornissen,

duizeligheid,

hoofdpijn,

te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een ‘natuurlijke bètablokker’),

slaapstoornissen,

constipatie,

overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht,

tinnitus,

fobieën en depressiviteit,

stotteren,

hyperactiviteit en onhandelbaarheid en nauwelijks te beïnvloeden onrust bij (jonge) kinderen.

 

Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel hangen vaak samen met een magnesiumtekort net als aandoeningen die met “de oude dag” te maken hebben aangezien vooral ouderen vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort hebben.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en

Allergieën,

lage weerstand, virusinfecties, (uiteindelijk grotere kans op kanker: 50% van de kankerpatiënten heeft een magnesiumtekort!)

Alzheimer (bij muizen),

astma,

eetstoornissen,

diabetes,

cystic fibrose,

alcoholisme,

epilepsie,

autisme,

ADHD,

hart- en vaatziekten,

CVS,

migraine,

menopauze,

osteoporose,

PMS,

vruchtbaarheidsproblemen,

SIDS,

cariës,

RSI,

auto-immuunziekten zoals MS, ALS,

reuma,

psoriasis en eczeem,

de ziekte van Parkinson,

angst- en paniekstoornissen,

depressiviteit,

stemmingswisselingen,

agressie,

bipolaire stoornissen,

schizofrenie,

zwangerschapsbraken,

beenkramp tijdens zwangerschap.

 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:

Men krijgt magnesium vooral binnen door het eten.

Rauwe cacao bevat het tot nu toe hoogst gevonden magnesiumgehalte, verder: tarweproducten, sojaproducten (tofu), noten (vooral amandelen, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten en walnoten), pinda’s, bonen, granen, zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, watermeloenzaad, lijnzaad, sesamzaad), roggebrood, bananen, abrikozen, dadels, gedroogde vijgen, vele groene groenten (broccoli, okra en spinazie) en schelpdieren, met name alikruiken.

 

Bronnen: (een greep uit vele!

http://www.magnesiumcentrum.nl/

http://www.fonteine.com/magnesium_tekort.html

http://www.happynews.nl/2009/12/02/de-kracht-van-magnesium/

http://www.leefbewust.com/themas/magnesium_adhd.html

http://spiritueelafvallen.wordpress.com/2013/04/13/verminder-je-stresseten-met-het-wondermineraal-magnesium/

magnesium-tekort2