De BBC heeft op de van haar de bekende grondige wijze het onderzoek naar overgewicht, veroorzaakt door te veel eten een flinke stap verder gebracht. (Er zijn meer oorzaken, maar te veel eten is wel de belangrijkste.) Onderzoekers meenden dat er drie types mensen met deze soort overgewicht zijn en dat alleen een dieet op maat dat bij het type past effect kan hebben. Met behulp van 75 vrijwilligers werd dit aan de praktijk getoetst.

 

Via uitgebreid onderzoek werden de mensen in de drie groepen ingedeeld:

  1. De door-eters. Bij deze groep is de hormoonhuishouding verstoord waardoor ze niet het bericht “vol” ontvangen. Als ze beginnen met eten kunnen ze niet meer stoppen. Deze groep zou het beste moeten reageren op een dieet met een lage GI (weinig snelle koolhydraten). Voor deze groep is langzaam eten essentieel, dan wordt er meer van het hormoon aangemaakt dat het seintje “vol” moet geven en de eter heeft zelf ook het gevoel veel meer te hebben gegeten.
  2. De emotie-eters. Deze groep reageert op stress door te gaan eten (meestal snoepen of snacken). Zij zouden vooral baat hebben bij psychosociale ondersteuning en stressbeheersing. Zij kregen een psychologisch programma. Dit ter verhoging van het zelfvertrouwen maar ook in het omgaan met “zondigen”. Dit is de groep die het meeste resultaat heeft met sociale ondersteuning, zoals Weight Watchers.
  3. De grazers. Bij deze groep is er sprake van een verstorend gen dat zorgt voor een constant hongergevoel. Deze mensen zijn de hele dag gefocust op eten. Zij zouden baat hebben bij een regime van caloriebeperking en stimulering van de vetverbranding. Zij kregen “intermitterend vasten” als opdracht: twee dagen per week calorie beperkt en de andere dagen gezond eten. Deze groep doet er verstandig aan goed te ontbijten, dan eten ze de hele dag minder en maken ze gezondere keuzes.

Alle vrijwilligers werden onderworpen aan een serie van tests, waarbij een andere groep soms als controlegroep diende. Na vijf dagen werden ze naar huis gestuurd met een dieet en advies op maat.

Bij de controle na een aantal weken bleek iedereen afgevallen. Algemeen probleem was dat op een bepaald moment het afvallen lijkt te stoppen. Dan is het belangrijk te bedenken dat een “lichter” lichaam minder calorieën nodig heeft voor de basis stofwisseling, dus moet het aantal te consumeren calorieën steeds mee krimpen. Vrijwel iedereen vond het goed vol te houden.

Veel van dit soort informatieve programma’s waar je echt iets aan hebt komen later in Nederland ook wel op de buis. In de gaten houden dus!