De culinaire medicijngids

 

de45 meestkrachtige groentenThomas Dijkman (auteur) is altijd al geïnteresseerd geweest in gezonde voeding en heeft veel literatuur over dat onderwerp gelezen. In de inleiding blijkt zijn kritische houding t.a.v. de huidige geneeskunde: pillen voorschrijven i.p.v. voedingsadviezen geven. Hij is een voorstander van vers, zelf bereid en biologisch-dynamisch voedsel dat gezonder is dan alleen biologisch of dat met een EKO keurmerk. Want b.d. is onbespoten, heeft meer voedingsstoffen en is niet genetisch gemanipuleerd. Geen magnetron, blikvoer, suiker, soja en het merendeel van de E-nummers. Wel: een eigen moestuin aanleggen. De top 10 van de meest gezonde groenten: bladgroente, kruisbloemigen (broccoli, bloemkool), wortel, tomaat, peulvruchten, asperges, uien/prei, bataat, paprika, pompoen.

Een alfabetisch overzicht van 45 geneeskrachtige groenten: herkomst, inhoudsstoffen, geschiedenis, medicinale werking. Met een enkele hier niet bekende groente zoals chayote (Thailand, Indonesië) en yam (Afrika). Een apart hoofdstuk is aan de 5 nachtschadegroenten gewijd. Met mate gebruiken luidt het advies, ze bevatten o.a. nicotine! Ook een paar recepten ontbreken niet. Voor ontbijt, salades, brood- en warme maaltijd (inclusief een toetje).

In de verklarende woordenlijst niet alleen plantenstoffen maar ook b.v. een uitleg over orthomoleculaire geneeskunde, een gezondheidsklacht of informatie over een kruidenwetenschapper.

Een interessant en zeer informatief boek. Na het lezen ervan kijk je toch nog weer met meer dankbaarheid naar je rauwkost en de gekookte groente op je bord.

ISBN : 9789079872725