Echinacea

Echinacea was erg populair in de Verenigde Staten tijdens de 18e en 19e eeuw, maar het gebruik ervan werd minder met de ontwikkeling van de farmaceutische antibiotica. Studies hebben sindsdien aangetoond dat het zeer effectief kan zijn bij de bestrijding van vele bacteriestammen. Opmerking: Echinacea kan de afbraak van koffie en bepaalde medicijnen in het lichaam vertragen.

Geelwortel

Berberine, een alkaloïde dat wordt aangetroffen in Geelwortel, blijkt actief tegen Gram-positieve bacteriën, waaronder MRSA. N.B. : Berberine kan hersenschade veroorzaken bij zuigelingen en kinderen. Gebruik het niet gedurende de zwangerschap en het voeden.

Knoflook

Het werkzame bestanddeel van knoflook, allicine genaamd, werkt effectief tegen veel bacteriestammen. Teentjes knoflook kunnen een positief effect hebben, maar zijn minder krachtig dan het supplement. Opmerking: Knoflook als een supplement kan bloedstolling tegengaan en kan sterk interacteren met bepaalde medicijnen. Het kan onveilig voor kinderen zijn.

Neem

De neemboom groeit in India waar zijn olie al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Neem olie wordt vaak gebruikt om bacteriële infecties van de huid, zoals dermatitis en acne te bestrijden. Let op: Neem is waarschijnlijk veilig bij oraal gebruik gedurende maximaal 10 weken. Gebruik in grote doses of voor langere tijd kan de nieren en de lever beschadigen.

Pau D ‘Arco

Afkomstig uit Zuid-Amerika is de groenblijvende boom Pau d ‘Arco, welke al eeuwen lang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Naast antibacteriële eigenschappen is Pau d ‘Arco ook veelbelovend gebleken als kankertherapie. Studies hebben echter aangetoond dat de dosis nodig om het aantal kankercellen te verminderen, giftig voor de mens zou zijn. Let op: Pau d’ Arco kan bloedstolling vertragen en kan onveilig zijn voor mensen met bloedingen of tijdens een operatie.

Manuka Honing

Bijen in Nieuw-Zeeland maken Manuka honing door het bestuiven van de Manuka bush. Deze honing vertoont sterkere antibiotische eigenschappen dan andere soorten honing en blijkt effectief bij de behandeling van MRSA. Opmerking: Manuka honing kan onveilig voor zuigelingen zijn.

Oregon Grape

Naast antibacteriële eigenschappen, werkt de Oregon-druif positief bij de behandeling van acne. Er bestaan te weinig studies om te kunnen stellen dat de Oregon-druif veilig is bij oraal gebruik. Net als bij Geelwortel is berberine één van de actieve verbindingen in deze druif en daarom wordt deze ontraden aan zwangere vrouwen en tijdens de periode van borstvoeding.

Gember

Gemberwortel kan aan gerechten worden toegevoegd of, in hogere doses een boost zijn als aanvulling op een antibioticum. Opmerking: Gember kan de bloedstolling vertragen, zodat mensen met een bloeding stoornis of aanstaande operatie voorzichtig moeten zijn met gebruik.

Algemeen

Naast het gebruik van kruiden, is het belangrijk om infecties te voorkomen en te bestrijden door middel van een gezonde levensstijl. Dat zorg namelijk voor een optimaal immuunsysteem. Een gezond, natuurlijk dieet, een goede nachtrust, vermindering van de suikerconsumptie (kan het immuunsysteem onderdrukken gedurende een aantal uren na gebruik) regelmatig bewegen in de buitenlucht en het vermijden van stress behoren hiertoe.

Bron: chopra.com