(Geïnspireerd door een Tanzaniaans recept) 


Ingrediënten:

1 flinke ui
2 teentjes knoflook
1 mespunt gemalen chili (of spaanse peper of cayenne)
6-8 kardemom zaden, fijn gemalen
1 a 2 theelepels kurkuma
Ca. 1 kg pompoen
Ca. 1 cm verse gember
500 cc water
400 cc kokosmelk
2 biologische bouillonblokjes
Evt. 1 koffielepel kokosolie extra vergin (met kokossmaak)
Evt. nog een paar draaien zeezout uit de zoutmolen en naar eigen smaak nog wat kurkuma, chili en/of gember.

Bereiding
Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden en de kurkuma. Na ca. 1 minuut de in stukken gesneden pompoen, het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen.

Beetgaar laten worden en pureren.

Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje.

Gezonde weetjes
Als de dagen korter worden en wij minder van onze neurotransmitter serotonine aanmaken zijn er volop pompoenen.
Dat kan bijna geen toeval zijn. Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken.
Tekorten aan serotonine worden in verband gebracht met inslaapproblemen, herfst-/winterdepressies, energieverlies tijdens de donkere dagen, een verhoogde pijngevoeligheid maar ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoontes, zoals een enorme zin in zoet.
Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonine niveau nog meer en brengt ons hormonale systeem in de war.
Zet een dergelijk soepje dus regelmatig op het menu als de herfst/winter niet uw tijd van het jaar is.
Hoe dan ook is het in de donkere periodes van het jaar wijsheid om niet al teveel koud voedsel te eten.
Dat kost in het koude jaargetijde ook gewoon teveel energie van onze spijsvertering.

Met dank aan Rineke Dijkinga