Hoe bacteriën ons gezond houden

Een paar feiten over poep:

Poep bestaat voor 75 procent uit water. Het vaste deel bestaat uit bacteriën, onverteerbare plantenresten en restanten van medicijnen, kleurstoffen of cholesterol.

Mensen poepen gemiddeld één keer per dag, maar drie keer per week is ook nog gezond.

De duur tussen ‘in’ en ‘uit’ is gemiddeld een dag. Snelle darmen doen het in acht uur, langzame darmen in drieënhalve dag.

Tien tot twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last verstopping.

Bijna vijftig procent van de mensen heeft last van verstopping op reis, vaak doordat de dagelijkse routine dan doorbroken wordt, terwijl de darm een ‘gewoontedier’ is.

Mensen die last hebben van verstopping, darmziekten of aambeien kunnen de voeten op een krukje voor de toiletpot zetten en het bovenlichaam iets naar voren buigen voor een hurkzit. Op die manier is er geen knikafsluiting van de darm en verloopt de stoelgang soepeler.

Een boek over het geweldigste orgaan en de beestjes die erin leven.

Wie alleen naar hersenwetenschappers luistert, krijgt maar een halve waarheid voorgespiegeld. Wij zijn niet alleen ons brein. Wij zijn ook onze darmen.

Onze darmen zijn een belangijker gevoelsorgaan dan onze ogen, oren, neus of huid. De darm weet wat we gegeten hebben, ziet hormonen in ons bloed, luistert naar bacteriën en houdt het immuunsysteem scherp. Via zenuwverbindingen en hormonen beïnvloeden de darmen zelfs hoe we ons voelen: darmbacteriën kunnen angst dempen en mensen met een prikkelbare darm zijn vaker depressief.

Het moet dus maar eens afgelopen zijn met de breinverheerlijking. Darmen zijn geweldig en zeker niet om je voor te schamen.

Bacteriën zijn de hoofdpersonen in dit boek. En De Vrieze zélf. De Vrieze laat zijn poep doormeten en in zijn tandvlees prikken. Steeds met de vraag: wie leeft hier en wat doen ze? Zijn persoonlijke aanpak brengt bacteriën dichtbij, maar komt soms overdreven over. Is De Vrieze echt nerveus als hij de resultaten van een poepanalyse krijgt? Deze lezer gelooft het niet.

Het moderne bacterieonderzoek is jong. Niet alle claims van vandaag zullen morgen standhouden. De Vrieze reisde de wereld rond en sprak met onderzoekers. Maar De Vrieze mag de bacteriën dan alle aandacht geven, hij vergeet daarbij de organen waarin ze leven.

Wie zich vooral wil verdiepen in alles wat er op, in en om hem leeft, heeft aan Allemaal Beestjes genoeg.

Recensie: Lucas Brouwers

Jop de Vrieze, Allemaal Beestjes, Maven Publishing, 334 blz., € 18,00

Ook interessant het boek De mooie voedselmachine van de 24-jarige studente Giulia Enders, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, € 17,95