Dé oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen

(ADHD, autisme, epilepsie, depressie)

 

Dr. Marianne Mousain-Bosc

De schrijfster, voormalig kinderarts, doet verslag van de vele moeilijkheden die ze ondervond om haar onderzoeksresultaten t.a.v. magnesiumsuppletie bij collega’s ingang te doen vinden. Magnesium moet in balans zijn met natrium, kalium en calcium. Al aan het begin van de 20e eeuw werd ontdekt dat magnesiumchloride o.a. bijdraagt aan het verdwijnen van krampen en het versterken van het zenuwstelsel.

De helft van het in het lichaam aanwezige magnesium zit in de botten en het gebit, de rest in de weke delen. Magnesium heeft verschillende functies zoals bij het metabolisme van koolhydraten en vetten en de eiwitsynthese. Opgenomen is een lijst van magnesiumrijke voedingsmiddelen, cacaopoeder staat bovenaan.

Slechts een derde van de hoeveelheid magnesium in de voeding wordt door de darmen opgenomen.

Tekorten ontstaan door slechte voeding, nieraandoeningen en stress maar ze hebben ook vaak een genetische oorzaak.

Magnesium heeft onder meer invloed op de genen (DNA, RNA), op de schildklier, het verouderingsproces (oxidatieve stress), samen met vitamine D op de botten – een tekort veroorzaakt osteoporose – en samen met vitamine B6 op het zenuwstelsel.

Het is essentieel voor vrouwen voor en tijdens de zwangerschap. Kinderen met autisme en ADHD hebben eigenlijk altijd een tekort. In een aantal casussen wordt het positieve resultaat met magnesiumsuppletie bij deze kinderen aangetoond.

Het opheffen van een magnesiumtekort, al dan niet aangevuld met vitamines, laat goede resultaten zien bij hypergevoeligheid, epilepsie en metabole cholesterolproblemen. Ook Alzheimer en de ziekte van Parkinson zouden misschien terug te voeren kunnen zijn op een magnesiumtekort.

Het is fantastisch als je kinderen enkel met magnesiumsuppletie en zonder Ritalin van hun ADHD af zou kunnen helpen. Maar wanneer dringt zoiets hier door?

Vertaling uit het Frans: Ellen Vader

ISBN 9789079872183 –  4e druk 2013