Aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen: dokter Mercola zegt: “schadelijk!”

Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam worden vooral gebruikt om zgn. ‘light’ producten mee te zoeten. Het idee is dat de gebruiker daarvan afvalt. Maar deze zoetstoffen liggen onder vuur, om verschillende redenen.

Ten eerste is uit onderzoek gebleken dat ze de eetlust juist aanwakkeren, en dan met name de hang naar zoet en verslaving aan suiker. Bovendien kunnen aspartaam en vergelijkbare kunstmatige zoetstoffen dezelfde schadelijke gezondheidseffecten hebben als reguliere suiker, nl. hart- en vaatziekten, beroertes en Alzheimer.

Kunstmatige zoetstoffen verstoren je darmflora. Juist daardoor kom je aan en treedt een verhoogd risico op diabetes en andere problemen op. Bovendien veroorzaken ze aantoonbaar glucose-intolerante bij mensen die verder gezond zijn. Sacharine heeft dit effect het sterkst, gevolgd door sucrose en aspartaam. Glucose-intolerantie is een voorloper van diabetes type 2, maar speelt ook een rol bij obesitas.

Met name kinderen zijn heel gevoelig voor schade die wordt veroorzaakt door kunstmatige zoetstoffen. Zo is uit onderzoek gebleken dat kinderen hier twee keer zoveel van in hun bloed hadden als volwassenen kort nadat ze een blikje cola light hadden gedronken. Dezelfde onderzoekers meldden al eerder dat kunstmatige zoetstoffen in moedermelk voorkomen nadat de moeder producten had gegeten of gedronken die deze bevatten. En aangezien kinderen tot 2 jaar aantoonbaar nóg veel minder goed in staat zijn om schadelijke stoffen uit hun bloedbaan te verwijderen via de nieren, is het gehalte aan kunstmatige zoetstoffen in hún lichaam dus waarschijnlijk nog veel hoger.

Deze resultaten zijn belangrijk, omdat de latere smaakvoorkeuren en celstofwisselling van kinderen mede afhangen van wat ze op jonge leeftijd binnenkrijgen.

Ten tweede lijken kunstmatige zoetstoffen zelfs de vruchtbaarheid negatief te beïnvloeden. Dit is in elk geval bewezen bij vrouwen die IVF-behandelingen ondergaan: zij blijken minder vruchtbaar als ze regelmatig kunstmatige zoetstoffen tot zich nemen, en áls ze zwanger raken, is het risico op een embryo met ten minste één afwijking groter dan bij vrouwen die deze zoetstoffen niet consumeren.

In de Verenigde Staten maken actiegroepen er zich hard voor om producenten van light frisdranken en soortgelijke producten met kunstmatige zoetstoffen, te verbieden om onrechtmatige suggesties te wekken, zoals dat je er obesitas mee voorkomt of zelfs bestrijdt. Maar de grote frisdrankproducenten, zoals Pepsi, claimen nu juist dat hun producten “steeds minder calorieën” bevatten. Wat op zich klopt, want er zit of er komt minder suiker in te zitten. Alleen: die suiker wordt vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Waarmee de drankjes juist ongezonder worden dan ze nu al zijn!

Dr. Mercola, de auteur van het uitgebreide artikel over dit onderwerp op de site articles.mercola.com, waarvan deze vertaling een uittreksel is, beveelt daarom aan om alle kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Veiliger alternatieven voor suiker zijn de natuurlijke zoetstoffen stevia en Lo Han, hoewel mensen met hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, diabetes of overgewicht er goed aan zouden doen alle zoetstoffen te vermijden, omdat ze stuk voor stuk verslavend zijn. Van een dergelijke verslaving afkomen kan volgens deze arts bijvoorbeeld met behulp van EFT (Emotional Freedom Techniques). En verder is gewoon water drinken een uitstekend alternatief!