Wat zijn essentiële suikers lekker
Ingrediënten (voor 3-4 personen):
250 gram mager rundergehakt, naturel quorn, lupine shoarma* of seitan/tempeh
let op: quorn, lupine en seitan zijn niet glutenvrij
2 flinke rode uien
2 grote aubergines, in kleine blokjes gesneden
1 teen knoflook
1 bakje kastanjechampignons
zwarte bonen uit pot, 800 gram
flinke scheut olijfolie
peper en zeezout uit de molen (in plaats van zout kun je het ook op smaak brengen met Tamari)
* dit is een product van de Vegetarische Slager
Voor de saus:
1 teen knoflook, uitgeperst
200 gram biologische tomatenpuree
200 ml water
1 biologisch kruidenbouillontablet
2-3 eetlepels koudgeslingerde honing
2-3 theelepels garam masala
2 theelepels kurkuma
1 theelepel agar agar
Bereiding: Pel en snipper de uien. Doe ze in de pan. Laat ze even glazig worden en doe de olijfolie erbij. Laat ze nog even sudderen en doe dan het gehakt/de quorn erbij. Doe na een paar minuten ook de in stukjes gesneden aubergine en de geperste teen knoflook erbij. Borstel intussen de champignons schoon, halveer ze en voeg ze toe. Laat nog even heel zachtjes met het deksel op de pan sudderen. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze goed schoon, doe ze bij het gerecht en laat het geheel door en door warm worden. Maak op smaak met peper, zout en/of tamari. Doe in een steelpannetje de ingrediënten (behalve de agar agar) voor de saus en laat het geheel, zonder te koken, opwarmen. Eventueel kun je het bouillonblokje in een deel van het water vooraf oplossen. Proef even of het lekker pittig van smaak is. Voeg eventueel nog wat van de specerijen of honing toe. Serveer de aubergineschotel en geef de saus erbij.
Deze schotel bevat maar liefst 6 verschillende soorten essentiële suikers.
Recept van Rineke Dijkinga uit ‘Weten van (h)eerlijk eten, deel 2’, lees ook het artikel over essentiële suikers.