Vetzurenfeest voor je brein

 

Ingrediënten:
3 flinke uien
1 teen knoflook
1 zoete biologische puntpaprika
1 flinke mango
2 avocado’s
iets roomboter of kokosolie

Voor de dressing:
ca. 1,5 cm verse gember, geraspt
sap van 1 kleine biologische citroen
rasp van een halve biologische citroen
1 mespuntje gemalen chili
25 ml olijfolie, koolzaadolie of hennepolie
evt. 25 ml Happy Delight of Happy Perilla olie
2 eetlepels appel- of balsamicoazijn
evt. nog een paar druppels stevia, een theelepel kokosbloesemsuiker of een scheutje rijstsiroop
evt. 1 teen knoflook
een paar draaien peper en zout uit de molen

Voor de garnering:
Strooi vlak voor het opdienen 2 eetlepels grof gehakte pistachenoten over elke portie.

 

Bereiding

Pel en snipper de ui in kleine stukjes. Doe in een koekenpan en laat even glazig worden. Voeg een klein beetje roomboter of kokosolie toe. Doe eventueel de geperste knoflookteen erbij (of bewaar deze voor de dressing). Was en snij de puntpaprika in kleine stukjes en voeg deze toe aan de uien. Laat een paar minuten stoven en zet de pan van het vuur. Maak de dressing: boen de citroen schoon en rasp ca. de helft van de schil. Pers de citroen uit, rasp de gemberwortel, doe de rasp, olie en azijn bij het citroensap en vervolgens ook het snufje chilipoeder. Voeg eventueel de geperste knoflookteen toe. Evt. de dressing een beetje zoeten met wat stevia, rijstsiroop of kokosbloesemsuiker. Verder op smaak maken met een paar draaien peper en zout uit de molen.Was en schil de mango, pel de avocado en snijd mango en avocado in mooie egale blokjes. Doe ze in een kom en voeg de uien en paprika toe. Meng alles goed door elkaar en schenk de dressing over de salade. Serveer de salade lauwwarm, als voorafje of als lunchgerecht in een mooi bakje of op een bedje van (veld)sla. Garneer eventueel nog met wat alfalfa of sterkers.

 

Gezonde weetjes

Er zijn wetenschappers die avocado het meest complete/perfecte voedsel voor de mens noemen, de rij met gunstige stoffen is ook enorm: de avocado bevat veel oplosbare vezels, veel aminozuren waaronder de voorloper van ons happy hormoon dopamine, Omega-9- en zelfs wat Omega- 3 vetzuren en vitamine A, C, D, E, K, veel B vitaminen, luteïne, carotenoïden, glutathion en kalium (zelfs meer dan een banaan bevat) magnesium, wat ijzer, koper en zink. Dr. Daniel Amen (change your Brain, change your life) noemt de avocado een van de beste voedingsmiddelen om degeneratieve hersenziektes als Alzheimer te voorkomen. De avocado heeft ook een lage pesticiden belasting. Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Jawel, veel van onze huisdieren kunnen niet tegen avocado vanwege de stof persine. Bij mensen lijkt deze stof als antioxidant te fungeren. Maar bij veel te veel lijkt het zich, net als bij alle anti-nutriënten, in voeding weer tegen ons te keren. Ook het relatief hoge kopergehalte in avocado (net als in thee, koffie en zwarte chocola) hoeft niet bij iedereen gunstig uit te pakken: mensen met tekorten aan zink, mangaan of ijzer hebben vaak relatief te veel koper. Dit kan o.a. voor ontstekingen, hormonale klachten en bloedarmoede leiden. Een haaranalyse is een prima methode om hier achter te komen.