bijensterfte

Onderzoekers hebben de pollen onderzocht in bijenkasten bij zeven belangrijke voedselgewassen. Ze vonden daarin 35 verschillende pesticiden. Gemiddeld 9 in elke kast, met een uitschieter naar 21. Toen ze deze pollen voerden aan gezonde bijen, bleek dat hun weerstand tegen de Nosema parasiet (die in verband wordt gebracht met bijensterfte) verzwakte. Nieuw is vooral dat nu ook is aangetoond dat fungiciden schadelijk zijn voor bijen, dat werd tot nu toe ontkend.

 

Recente massale bijensterfte na behandeling met pesticiden maakt de tijd rijp voor een wetsontwerp in de VS voor een verbod op neonicotinoïden. In Californië hadden de 6000 telers de grootste moeite om aan voldoende bijenvolken te komen om de amandelbomen te bevruchten. Deze streek is goed voor 80% van de wereldproductie amandelen. Een voorproefje van de gevolgen als we de bijensterfte niet stoppen!

 

In de VS is ontdekt dat twee van de grootste ketens van tuincentra tuinplanten verkopen die zijn opgekweekt met neonicotinoïden! Het is nog niet gelukt te achterhalen of dat in Nederland ook kan gebeuren. De stoffen zijn voor voedselgewassen voorlopig verboden door de EU, maar hoe zit dat met siergewassen? Voor de bijen zijn ze net zo schadelijk…