Eten en drinken dat veel calorieën bevat, is voor het eerst in verband gebracht met darmkanker. Schotse onderzoekers vergeleken de voeding van 2000 darmkankerpatiënten met die van 2000 gezonde mensen. De wetenschappers uit Edinburgh en Aberdeen vonden een statistisch verband tussen darmkanker en calorierijke snacks en met suiker gezoete dranken, meldt de krant Scotsman zondag.
Onder de snacks vallen allerlei soorten voeding met een hoog suiker- en vetgehalte, zoals chips, koekjes, taarten, chocola, nootjes en snoepjes. Darmkanker vormt 10 procent van alle kankergevallen en is in Groot-Brittannië de oorzaak van 8 procent van alle sterfgevallen door kanker. In het onderzoek zijn ook andere risicofactoren onderzocht, zoals gewicht, roken en levensstijl. ‘De kans om darmkanker te krijgen is 18 procent hoger als het dieet bestaat uit calorierijke voeding’, zegt onderzoeksleidster Evropi Theodoratou. ‘Dat is interessant, want die voeding wordt in het westerse dieet juist steeds populairder.’
De Britse evenknie van KWF Kankerbestrijding, Cancer Research UK, wijst erop dat niet is aangetoond dat het vette en suikerrijke eten de oorzaak van darmkanker is. ‘Maar het is hoe dan ook goed om daarvan minder te eten. Teveel van dergelijke voeding zorgt ervoor dat je dikker wordt en daarvan weten we wel dat het darmkanker kan veroorzaken. Het beste is minder te drinken, meer te bewegen, gezond voedsel te eten en te zorgen dat je een gezond gewicht hebt.’
Bron: ANP