Cranberry goed tegen blaasontsteking – bevestigt AMC

Een eeuwenoude volkswijsheid blijkt op waarheid te berusten: cranberry’s ofwel veenbessen kunnen een blaasontsteking voorkomen. Dat schrijven onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum in Archives of Internal Medicine. Bij jonge vrouwen die dagelijks capsules met veenbessen slikten, daalde de kans op een nieuwe blaasontsteking met 40 procent. Dit meldt De Volkskrant van 31 juli 2011.

Urineweginfecties worden vaak veroorzaakt door de darmbacterie E. coli en vooral vrouwen kunnen last hebben van terugkerende ontstekingen. De urinebuis ligt, anders dan bij mannen, immers vlakbij de uitgang van de darmen. Ze kunnen preventief antibiotica krijgen maar Nederlandse vrouwen zijn daar huiverig voor, zegt internist-in-opleiding Mariëlle Beerepoot. ‘Hun darmbacteriën kunnen snel resistent worden.’

Samen met internist-infectioloog Suzanne Geerlings en medisch microbioloog Ellen Stobberingh deed ze onderzoek naar een natuurlijk alternatief. Veenbessen groeien hier vooral op Terschelling en zijn in capsules verkrijgbaar bij de drogist. De werkzame stof, een type polyfenolen, voorkomt dat bacteriën zich hechten aan de wand van de blaas. De AMC-onderzoekers vergeleken antibiotica met cranberry’s door twee groepen jonge vrouwen een jaar te volgen. Ze hadden minstens drie keer per jaar last van een blaasontsteking.

Antibiotica werkt het beste: de vrouwen uit die groep bleven gemiddeld acht maanden vrij van een infectie, tegenover vier maanden voor de vrouwen die cranberry’s kregen. In de antibioticagroep daalde het aantal blaasontstekingen met 70 procent, in de cranberrygroep met 40 procent. Dat achterblijvende resultaat kan te maken hebben met de lage hoeveelheid werkzame stof in de veenbescapsules, zegt Beerepoot.

De onderzoekers hadden pech: ze dachten capsules te gebruiken met 100 milligram werkzame stof per gram, maar later bleken ze slechts 9 milligram per gram te bevatten. ‘Dat we toch 40 procent minder blaasontstekingen vinden, is behoorlijk’, aldus Beerepoot. ‘Bovendien is de dosering die we onbedoeld hebben gebruikt, vergelijkbaar met die van de meeste cranberrypillen bij de drogist. Gebruikers weten ongeveer wat ze daarvan kunnen verwachten.’ Hoewel de veenbessen minder effectief waren, hadden de vrouwen die ze gebruikten geen last van resistente darmbacteriën. In de antibioticagroep daarentegen waren de darmbacteriën al na een maand resistent.

Pas drie maanden na afloop van de studie was hun resistentieniveau weer normaal. Om het effect van de veenbessen te bestendigen, moeten vrouwen ze wel blijven gebruiken, benadrukt de onderzoekster.