oervoeding

Zelfs VARA’s Kassa, die meestal keurig aan het handje van het Voedingscentrum loopt, maakt melding van de opvallendste vijf voedingsfeiten.

1. Gezond ouder worden met eten uit de steentijd
Ons DNA is afgestemd op de voeding die in de oertijd voor handen lag. Dit zijn dan ook de voedingsmiddelen die voor ons het gezondst zijn. Het eten bestond meer uit eiwitten en omega-3 en minder uit koolhydraten en linozuur.

Een Nederlander deed voor het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoek naar de leefwijze en eetgewoonten van onze voorouders. Typisch westerse ziektes zoals hart- en vaatziektes bleken te wijten aan een tekort aan vetzuren. Juist het eten in de oudheid bevatte deze bouwstoffen vaker. 

2. An apple a day keeps the doctor away

Het dagelijks eten van een appel houdt de cardioloog op flinke afstand. Een persoon die een jaar lang elke dag een appel eet verlaagt zelfs het niveau van ‘slecht cholesterol’ met 23 procent. Het Engelstalige gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’ blijkt dus waar te zijn.

Het gezegde mag wat de onderzoekers van de Ohio State University betreft zelfs wel veranderd worden naar ’two apples a day keeps the doctor even further away’. Het eten van meerdere appels per dag heeft namelijk een nog positiever effect dan het eten van één appel per dag.

3. Kersensap drinken verlengt de nachtrust

Kersen blijken bij te dragen aan een goede nachtrust. Onderzoekers ontdekten dat je met het drinken van kersensap gemiddeld 17 minuten langer slaapt. Uit een onderzoek met vrijwilligers die ’s morgens en ’s avonds een glas ongezoet kersensap dronken, bleek dat zij beter slapen dan wanneer zij dezelfde hoeveelheid van andere vruchtensappen dronken.

Ongeveer één op de vier mensen kampt momenteel met slapeloosheid en één op de vijf slaapt minder dan vijf uur per nacht. Daarom is het genezen van dit probleem één van de grootste gezondheidsuitdagingen. Volgens melatonine-expert Russel Reiter is voeding, zoals kersen, een beter alternatief om je melatonineniveau op peil te houden dan supplementen.

4. Mannen massaal aan de broccoli

Het is bekend dat brocolli en bloemkool een positief effect hebben op de gezondheid. Maar dat de groenten de kans op prostaatkanker verkleinen, was tot voor kort niet bekend.

Vier jaar lang werden 29.000 mannen door Amerikaanse onderzoekers op de voet gevolgd. Uit resultaten bleek dat vooral de agressievere vorm van prostaatkanker veel minder voorkwam bij mannen die elke week broccoli of bloemkool aten. Al langer werd gedacht dat de twee groenten beschermen tegen kanker.

De onderzoekers denken dat de groenten stoffen bevatten die ons DNA beschermt. Alle reden om deze groenten te blijven eten.

5. Groene thee maakt mond gezond

Steeds weer blijkt groene thee kerngezond. Nu blijkt het hete drankje ook goed te zijn voor de gezondheid van de mond!

Groene thee gaat namelijk slechte adem, tandbederf en zelfs mondkanker tegen. Dit hebben onderzoekers van het Israel’s Institute of Technology geconcludeerd uit hun onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Archives of Oral Biology. Bepaalde antioxidanten in de thee, de polyfenolen, zorgen voor het gezonde effect voor de mond. In het bijzonder het polyfenol EGCG draagt hieraan bij.