Deze Amerikaanse holistische internist (ja dat kan daar!) zegt dat hij al duizenden patiënten met hardnekkig overgewicht heeft geholpen met een dieet dat de darmflora ‘ombouwt’ naar een gezondere samenstelling, waardoor de spijsvertering verbetert en je als vanzelf overgewicht verliest.

DeSnelleAfvalmachineAangezien uw recensent ook wel wat kilootjes kwijt wilde maar meteen aan een test onderworpen. Het schema bestaat uit 3 fasen. De eerste fase is heel streng. Geen calorieën tellen, maar een sterk beperkt eetpatroon waarbij je in feite vooral groente eet, aangevuld met vis, biologische kip en wat fruit. Dat is voor drie weken (indien goed gepland) prima te doen. De tweede fase duurt 4 weken en dan mogen er wat producten toegevoegd worden. De derde fase is de rest van je leven: als je dan voor minimaal 70% het microbioom-vriendelijke dieet aanhoudt, blijft je darmflora goed werken. Er moeten ook probiotica worden gebruikt en preparaten die extra voedsel geven aan de gewenste stammen. Omdat ik met mijn eetpatroon al ruim boven die 70% zat, durfde ik de uitdaging aan.

Ja, ik ben zonder enige caloriebeperking 5 kilo afgevallen. Belangrijker nog: voor het eerst is er in de decembermaand niets meer bijgekomen! Het strenge regime viel niet mee, omdat ik af en toe een foutje maakte niet 100% gehaald, toch resultaat. Het is heel goed mogelijk dat ik na twee maanden helemaal suikervrij leven ook zou zijn afgevallen, maar dat had ik waarschijnlijk niet volgehouden. Resultaat is, dat ik over de hele linie nog gezonder ben gaan eten, noodgedwongen nieuwe gerechten heb gevonden (zoals pasta met alle lekkere dingen maar dan gewoon zonder de pasta), lekkerder kook en geniet (met nu af en toe een heel klein beetje zoet).

Het boek is eerder uitgegeven als Het Microbioom Dieet, maar dat sloeg blijkbaar niet aan. Deze herdruk is voor slechts een tientje te koop.

Mindere punten: de in het boek opgenomen recepten waren mij veel te ingewikkeld, maar zijn voor anderen misschien juist geweldig. Hij noemt spelt als glutenvrij, dat is het zeer zeker niet. Hij raadt onbekende producten aan zoals Lakanto als suikervervanger, maar dat is in Nederland niet te koop. Kellman is nog niet bekend met kokosolie, dat moet je er dus zelf bij denken. Hij geeft een enorme lijst van preparaten die je als ondersteuning kan gebruiken, zonder duidelijk te maken dat je die niet allemaal hoeft te nemen; een richtlijn in deze ontbreekt.

De snelle afvalmachine, door Dr. Raphael Kellman