Glutenintolerantie

Informatie van ervaringsdeskundigen van de “Gluten Free School”.

Dr. Datis Kharrazian zegt in een interview dat veel mensen die zijn gediagnosticeerd met Hashimoto en hypothyreoïdie, in werkelijkheid glutenintolerantie hebben. De symptomen lijken sprekend op elkaar. Hij ziet mensen soms spectaculair opknappen op glutenvrij dieet.

Bekend is dat het meestal lang duurt voordat deze intolerantie wordt herkend. De meeste mensen komen er op zeker moment zelf – toevallig – achter.

(Noot redactie: reguliere artsen kijken nog steeds zelden verder dan coeliakie; alternatieve artsen constateren bij steeds meer patiënten problemen met gluten.)

De oprichtster van de Gluten Free School, Jennifer Fugo, bezocht als studente zeven artsen in twee jaar tijd, die haar allemaal naar huis stuurden met verkeerde diagnoses en meestal met psychofarmaca! Eén arts stelde vast dat ze paranoia was…
Dat komt, omdat het probleem zich lang niet altijd alleen of ook in de darmen (IBS) manifesteert.

Neurologische en zelfs psychiatrische problemen kunnen ook het gevolg zijn van gluten. Op de site staat dit overzicht van 12 symptomen waarvan is vastgesteld dat ze in elk geval bij een deel van de patiënten een relatie hebben met glutenintolerantie. Sommige zijn aangeleverd door Dr. Alessio Fasano van het “University of Maryland Center for Celiac Research”.

12 symptomen van glutenintolerantie:

 1. Depressie en onrust/angst.
 2. ADHD.
 3. Hersenmist (‘brainfog’)
 4. Auto-immuunziektes (allemaal mogelijk, maar vooral Hashimoto, Graves, Reumatoïde artritis, vitiligo, Sjögren, MS, colitis ulcerosa en diabetes I.)
 5. Slechte afweer, met name door te weinig IgA, dat weer verband heeft met onder 4 genoemde en dan vooral Lupus.
 6. Mond- en gebitsproblemen; vooral aften. Na lange tijd kan door verminderde calcium opname ook slecht gebit ontstaan.
 7. Gewichtsproblemen. Zowel een te hoog als een te laag gewicht kunnen samenhangen met gluten.
 8. Migraine verbetert in heel veel gevallen met glutenvrij dieet.
 9. Huidproblemen.
 10. Hormoonproblemen, waaronder bijnieruitputting. Bij vrouwen is begin van de menopause vaak een trigger die veel klachten veroorzaakt/verergert.
 11. Spier- en gewrichtspijnen. (Denk aan fibromyalgie)
 12. Extreme vermoeidheid. (Denk aan ME/CVS)

Het is dus niet verwonderlijk dat zo veel mensen of met ‘geneesmiddelen’ worden weggestuurd of het etiket ‘onbegrepen klachten’ opgeplakt krijgen.

Verder lezen: Samenvatting van ‘The gluten connection” van Shari Lieberman
(Boek is alleen in Engels verkrijgbaar).