De tweede levensbehoefte van de mens is water. We kunnen maar enkele minuten zonder lucht, maar we kunnen niet langer dan een paar dagen zonder water. Vaak wordt ons wijsgemaakt, dat we via voedsel en drinken voldoende water binnen krijgen. Dat is zelden het geval! We hebben per etmaal minimaal twee liter water nodig om alle processen in ons lichaam soepel te laten verlopen. In bepaalde omstandigheden (veel transpireren bijvoorbeeld) is er meer nodig.
Van die twee liter moet één liter zuiver water zijn. Alleen ongezoete kruidenthee (of groene thee) telt daarvoor mee. Water in ons eten (zoals rauwkost) en pure groentesappen tellen voor de andere liter mee, ongezoete vruchtensappen weer iets minder.
Koffie, suiker (frisdranken!) en alcohol kosten ons lichaam water om te verwerken en tellen dus negatief! Die moeten worden gecompenseerd met extra water. Bronwater met koolzuur kan met mate, maar helpt weer mee aan (ongewenste) verzuring van het lichaam.
Een pilsje of een colaatje helpt alleen tegen dorst als je er minimaal één groot glas water bij neemt… dus was tegen de dorst alleen het water een betere keus geweest. De kater na een avond doorzakken is het gevolg van uitdroging…
Volgens de Iraanse arts Dr. F. Batmanghelidj kunnen bijna alle ziektes worden voorkomen of genezen door het drinken van voldoende schoon water. Toen hij tijdens de Iraanse revolutie gevangen zat hielp hij zijn medegevangenen met uitsluitend water, iets anders was er niet. Hij stond versteld van wat hij daarmee bereikte. Daarna wijdde hij zijn verdere leven aan het onderzoek naar de kracht van water.
Hij schreef er een serie boeken over met het motto: “je bent niet ziek, je hebt dorst!”.
Bronwater in plastic flessen is niet goed voor milieu en portemonnee. In Nederland is het kraanwater soms redelijk te drinken.
Als je het echt goed wil doen, kan je een filter (laten) installeren die van kraanwater prima drinkwater maakt. De (flinke) investering wordt terugverdiend als je geen flessen meer hoeft te kopen.
Omgekeerde osmose is het beste, maar ook het duurst, vooral in onderhoud. Er zijn ook eenvoudiger systemen. Wel goed onderhouden: vuile filters zijn een bron van microben!
De waterhuishouding is verder erg afhankelijk van zouten. Als we te weinig zout hebben, kunnen we het water niet vasthouden, als we te veel zout hebben kunnen we dat niet uitscheiden en houden we water vast om het zout te ‘verdunnen’. Vooral bij transpiratie verliest het lichaam zout, daarom is in dat geval aanvullen met zoute bouillon of groentesap met zout goed.