Met het boek “Eet-Q”, breekt Susan Albers met de gewoonte om een aparte eetstijl of dieet te beschrijven, door voedingsproducten weg te laten en andere meer te eten. Het gaat dan ook niet om een “dieet”, wat op zich al heel fijn is.
Diëten werken namelijk niet, zeker niet op de lange duur. De enige plausibele reden om bepaalde voeding te laten staan is om gezondere keuzes te maken, of als je een allergie of intolerantie ergens voor hebt. Zo min mogelijk bewerkt en liefst biologisch voedsel eten is een goed uitgangspunt.
Susan Albers benadert voeding heel anders. Ze bekijkt het vanuit een psychologisch standpunt! Ze werkt met mindfulness, om de lezer te helpen d.m.v. aandacht oefeningen en zelfonderzoek, juist op het moment dat je ‘trek’ krijgt in iets, een sterkere band met eigen lichaam te ontwikkelen en niet iets te pakken vanuit een impuls. Wat werkelijk helpt is dat we weer haarzuiver aanvoelen waar ons lichaam eigenlijk om vraagt, niet onze emotie. Want onze emotie is vaak afgestompt, gekoppeld aan, en verstoord door wat we in onze omgeving zien, ruiken, anderen zien eten. We lopen in winkels, zien reclames enz. Mindfulness oefeningen doen helpt om te ervaren wat werkelijk bevrediging brengt. Volwaardige voeding, die ons beter en langduriger verzadigt. Niet eten om een emotionele onvrede of leegte te vullen, maar met aandacht waarnemen wat de bron van deze emoties is en daar wat aan gaan doen. Het boek bevat ook een grote lijst van tips en trucs die kunnen helpen om deze trek te bedwingen en onszelf daarvan af te leiden.
Al met al vind ik dit een geweldig goed boek waarmee de lezer(es) een relatief grote kans van slagen heeft om geleidelijk aan af te vallen, zeker gecombineerd met gerichte lichaamsbeweging, dat altijd goed is. Zonder calorietelling, met alle voedingsmiddelen en zonder speciale pillen of dure drankjes. Het boek helpt je ook om je emotionele intelligentie verder te ontwikkelen en is daarom tevens een grote hulp bij je sociale contacten.
Een echte aanrader! Goed werk, Susan Albers!