Net als de echte wereld, is ook de virtuele wereld er een vol valkuilen. Bekend zijn de vele vormen van oplichting en de pogingen van pedoseksuelen om kinderen in de hun val te lokken. Internet leek een ideale manier om aan een relatie te komen. Een goede relatie is heel gezond…

De BBC vertoonde een onthullende documentaire over online daten. Het Verenigd Koninkrijk is een aantrekkelijke markt voor dating sites, dus zijn er duizenden. De meesten komen van enkele bedrijven die elk honderden sites bedienen. Aanmelding is gratis, maar als je wilt reageren op andere leden moet je lid worden. Er kwamen klachten van mensen die werden overstelpt met verzoeken om contact van allemaal leuke mensen, die echter plotseling ‘verdampten’ nadat ze betaald lid waren geworden. Een paar journalisten gingen de zaak eens onderzoeken en ontdekten dat de meeste profielen nep waren.

Nu was al bekend dat veel daters zich mooier voordoen dan ze zijn: een jaartje of tien van de leeftijd af, kilootje of 20 jokken en een oude foto, of zelfs een foto van een model gebruiken, komt regelmatig voor. Ex werknemers van de bedrijven doen een boekje open over de werkwijze, die inderdaad alleen maar is gebaseerd op zo snel mogelijk geld binnenhalen met alle ‘beschikbare’ middelen. De eigenaar (hoog en droog in de Dominicaanse Republiek) ontkent stellig dat er op zijn honderden sites structureel valse profielen voorkomen. Een testje bewijst het tegendeel: een lid dat zich aanmeldt in een dorp in een dunbevolkt gebied in het noorden, krijgt te zien dat er een paar honderd “matchende profielen” zijn in een straal van 10 mijl rondom. Twee maal zoveel als er inwoners zijn in het hele gebied… Met een fotozoekprogramma werden diverse modellen opgespoord die profielen hadden op datingsites, waar ze natuurlijk niets van wisten.  Dus ook nog eens identiteitsdiefstal. Hoe de zaak in Nederland ligt is niet bekend, maar ook hier is sprake van een ‘markt’ en dus is het oppassen geblazen!

Op zoek naar hulp?
http://www.slachtofferwijzer.nl/diefstal/oplichtingoffraude