Advies van een apotheker

 

Dr. Gert Schuitemaker heeft zijn al aanzienlijk oeuvre uitgebreid met nog een standaardwerk over voedingssupplementen. Het is duidelijk dat de (juiste) informatie hierover niet voldoende op de plekken aankomt waar het hoort: bij artsen.
Daarom nu een populair, praktisch, overtuigend en aantrekkelijk boek voor consumenten.

Met dit boek kan je als consument goed uit de voeten en het zal de gezondheid ten goede komen!

Ook al is het populair geschreven, alles is wel degelijk onderbouwd. Alleen niet zo uitgebreid als in het eerder verschenen “Fit met voedingssupplementen”, dat meer is gericht op deskundigen. Een Amerikaans rapport heeft berekend, dat elke dollar besteed aan suppletie een besparing oplevert van 53 dollar op de gezondheidszorg.

Als wij een verzekering zouden kunnen opzetten vanuit het consumentenbelang zouden we dus juist op maat voorgeschreven supplementen 100% vergoeden!

Het blijft bizar dat de vader van de geneeskunde, Hippokrates, voeding als belangrijkste medicijn beschouwde, maar dat de artsen die nu zijn opgeleid niets weten over voeding.

Wij zouden ervoor pleiten dat er naast een studie geneeskunde, vaak ‘medicijnen’ genoemd wat op zich al een teken is, ook een studie ‘gezondheidskunde’ komt. Ook Schuitemaker verwoordt een wens die wij al heel lang koesteren: verplicht vak voeding op alle basisscholen.

Nog zoiets: Linus Pauling, de enige mens die geheel op eigen kracht twee Nobelprijzen in de wacht sleepte op twee verschillende terreinen (chemie en vrede) wordt gezien als de vader van de moderne chemie.
Maar hij is ook de vader van de orthomoleculaire geneeskunde!
Door de pakkende praktijkvoorbeelden en de geschiedenis die af en toe wordt vermeld, stijgt de verbazing over het optreden van de (medische) wetenschap t.a.v. supplementen.
Zo duurde het 350 jaar tot de ‘ontdekking’ van vitamine C en het verschijnsel ‘gebrekziekten’ werd erkend en er naar werd gehandeld.
Vandaag de dag denken artsen nog steeds dat scheurbuik het enige gevolg is van vitamine C gebrek…
Verschillende pioniers (vaak Nederlanders!) worden genoemd, daarom miste ik wel onze eigen dokter Moerman! Het is bedroevend dat supplementen keer op keer onterecht in een kwaad daglicht worden gesteld.
De lobby van de farmacie zal daar een rol in spelen: op vitamines en mineralen kan je geen patent krijgen en ze zijn goedkoop: voor de handel is het interessanter als mensen levenslang pillen slikken…