Een verwarmend herfstgerecht, als lunch of eenvoudige avondmaaltijd
Glutenvrij en vegetarisch recept voor twee personen
Haver is een verwarmend voedingsmiddel en draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte.
De shiitakepaddestoel bevat een stof die kankerremmende eigenschappen heeft.
Ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed varen wel bij het eten van shiitakes.
± 90 gram havermout of havervlokken
± 200 gram verse shiitake, in plakjes gesneden
2 à 3 eetlepels tamari
1/2 theelepel sambal oelek
2 bosuitjes en/of een klein bosje bieslook, in ringetjes gesneden
1 teentje knoflook, fijn gehakt
scheutje sesamolie
1 eetlepel boter of olijfolie
± 2 eetlepels ongeroosterd sesamzaad
Breng de havermout in ongeveer 600 ml water aan de kook. Zet de pan een paar uur in de hooikist of onder een warme deken. Of anders, laat de havermout op een heel laag vuur, onder af en toe roeren, in ± 45 minuten garen.
Verwarm ondertussen in een pan met dikke bodem, op laag vuur, het sesamzaad, tot het gaat geuren.
Als de havermout gaar is, bak dan in olie of boter de shiitakes bruin, samen met de knoflook.
Roer de tamari, de sambal, een deel van de bosuitjes en bieslook, de shiitakes en de sesamolie door de havermoutpap.
Serveer en bestrooi met de overgebleven bosuiringetjes en bieslook en het sesamzaad.
Een zachtgekookt eitje smaakt hier lekker bij.
Eet smakelijk!