suikerboekNa de schokkende film “Supersize me” waarin de filmmaker 30 dagen lang alleen maar fast food eet, met onvoorstelbare gevolgen is er nu de Australiër Gameau die gedurende 60 dagen een bijzonder dieet volgde: hij at alleen producten die in het algemeen als ‘gezond’ worden aangemerkt, maar die (meestal verborgen) suiker bevatten. De gevolgen zijn net zo dramatisch! Hij legde dit ook vast in een film: “That sugar film” en aansluitend daarop nu dit boek.

In eerste instantie trok het boek me helemaal niet aan: het is ontzettend druk en rommelig, een soort ADHD uitstraling. Het kan wel zijn dat dit de doelgroep juist heel erg aanspreekt, dus toch maar begonnen. Dan ben je al snel gegrepen door dit verbluffende experiment. De schrijver werd door zijn vriendin ingewijd in een leven zonder suiker en hij was stomverbaasd toen hij ontdekte wat een enorme invloed dat had op zijn gezondheid en zijn ‘uitstraling’. In Australië zijn er bevolkingsgroepen die een zeer hoge suikerconsumptie hebben en ook vreselijk ongezond zijn. Hij besloot zichzelf als proefkonijn te gebruiken. Hij was al overtuigd dat pure suiker eten een slechte invloed zou hebben, dus beperkte hij zich tot ‘gezonde’ producten met (al dan niet toegevoegde) suikers. (Omdat de medische wereld, samen met de voedingsindustrie, ons jarenlang heeft wijsgemaakt dat vet fout is, hebben ze allemaal ‘magere’ producten bedacht die echter behoorlijk veel suiker bevatten: het moet toch ergens naar smaken.) Terwijl we zijn kruisvaart volgen en zien hoe zijn gezondheid meetbaar achteruit snelt, strooit hij met weetjes over suiker en onthutsende feiten over de suikerlobby en hoe die de tot aan de WHO toe de wereld haar wil oplegt en intussen de winsten binnenhaalt. De rekening betalen de consumenten met hun ziektes en torenhoge zorgkosten. Er is geen beginnen aan om te citeren, want bijna elke bladzijde is het doorgeven waard, dus: lezen!

Eén feitje dan: cholesterol de schuld geven van bloedvatproblemen is hetzelfde als de brandweer de schuld geven van elke brand: ze zijn immers altijd aanwezig als er brand is, dus moeten ze wel schuldig zijn…

Het suikerboek, door Damon Gameau. Uitgeverij Lannoo.