Een deel van de mensen is minder blij met het zeer vroege voorjaar: dat vervroegt ook het hooikoorts seizoen! Bij ernstige hooikoorts is het aan te bevelen een CAM arts of –therapeut te raadplegen (Gekwalificeerde adressen bij Infolijn AG). Er kunnen diverse onderliggende oorzaken zijn. Een verstoorde darmflora die het immuunsysteem op scherp zet, kan beter aan de bron worden aangepakt. Als er meer allergieën zijn zeker! Voor de lichtere gevallen een paar bruikbare tips:

Veel mensen ervaren een sterke vermindering van klachten als ze geen koemelk gebruiken, anderen varen wel bij een tarwe- of glutenvrijdieet.

Desensibiliseren kan (behalve via reguliere allergoloog) ook met het gebruiken van honing en/of pollen (stuifmeelkorrels) van een imker die maximaal 10 km van uw huis bijen houdt. Tijdig mee beginnen om voor het seizoen al ‘gewend’ te zijn. Minder geschikt al u veel op pad bent buiten die zone.

Volkskunstje: een tipje vaseline in beide neusgaten ‘vangt’ de meeste pollen weg voordat ze het slijmvlies kunnen irriteren.

Yoga kunstje: neusspoeling met zout water. Daarvoor is zijn apparaatjes ontwikkeld zoals de neti-pot.

Wel opletten: gebruik steriel water en kook het apparaat regelmatig uit of vervang het: het is anders een bron van ongewenste organismen en dan werkt het averechts!

Er zijn twee natuurlijke zelfzorgproducten die geprobeerd kunnen worden: Pollinosan (druppels, tabletten of neusspray) van Biohorma en Luffanil (tabletten) van VSM.