Lekker met (zwarte) rijst, gemengd met een groene salade
De kastanjes vallen, raap ze nu!
Tamme kastanjes zijn rijk aan eiwitten, mineralen, vitaminen en koolhydraten en zijn vetarm.
Glutenvrij en vegetarisch recept voor 4 personen:
- 200 gram gepelde tamme kastanjes (± 300 gram ongepelde)
- ± 80 gram geraspte, oude (geiten)kaas
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels boekweitmeel
- 1 eetlepel (gedroogde) kervel
- ± 2 dl groentebouillon
- 4 eieren
- versgemalen peper
- snuf nootmuskaat
Kook de kastanjes 10 minuten, spoel ze af met koud water en snijd ze in stukjes.
Voeg de kaas toe.
Scheid de eieren en roer de dooiers door het kastanje-kaasmengsel.
Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Smelt de boter, voeg het boekweitmeel toe en laat het al roerend in ±2 minuten garen.
Voeg geleidelijk de bouillon toe en roer tot een glad mengsel.
Roer deze roux door het kastanje-kaasmengsel.
Klop de eiwitten stijf (dat lukt heel goed door het toevoegen van een theelepel citroensap of een snufje zout).
Spatel nu het kastanje-kaasmengsel behoedzaam door de stijfgeklopte eiwitten en voorkom dat alle lucht uit het mengsel verdwijnt. (Dus niet langer spatelen dan nodig is)
Vet een lage ovenschaal in en strooi er wat boekweitmeel in, zodat de soufflé straks niet aan de schaal blijft kleven.
Schep het mengsel in de ovenschaal en bak de soufflé in ±35 minuten goudbruin.
Serveer direct.
Eet smakelijk!