Deze pudding vraagt een lange bereidingstijd, maar dan heeft u ook iets bijzonders.
Traditioneel wordt in Engeland de bereiding gestart op de zondag het dichtst bij 30 november en dat is dit jaar a.s. zondag 27 november.
Officieel is het een dessert van het kerstdiner, maar deze pudding is zeker zo lekker bij een kopje koffie of thee, of een glaasje glühwein.

Recept voor 8 personen, eventueel glutenvrij

 

Ingrediënten:
200 gram krenten
200 gram sultanarozijnen, geweekt
50 gram gedroogde dadels (zonder pit), in stukjes gesneden
50 gram gedroogde abrikozen, zolang geweekt om tot moes geroerd te kunnen worden
25 gram geconfijte sinaasappelschilletjes of de zest van twee flinke sinaasappels
25 gram geroosterde witte amandelen, fijngehakt
1 kleine appel (b.v. Goudreinet), grof geraspt
1 kleine winterwortel, grof geraspt
50 gram koude roomboter, in kleine stukjes gesneden
1 ei, losgeklopt
50 gram volkorenmeel of amandelmeel (glutenvrij)
50 gram (glutenvrije) broodkruimels
1½ dl donker bier
½ theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneelpoeder
mespuntje zout
± 2 dl cognac (= de inhoud van één flesje)


Bereiding:
Roer krenten, rozijnen, dadels, abrikozenmoes en sinaasappelschilletjes of zest in een schaal, roer het bier er door en laat dit 24 uur afgedekt staan.
Roer dan appel, winterwortel, amandelen, boter, ei en een ½ dl cognac door het mengsel.
Meng in een andere schaal volkorenmeel of amandelmeel, broodkruimels, zout, nootmuskaat en kaneel door elkaar en roer dit mengsel door het eerste mengsel.
Schep het geheel in een vorm die u wenst, maar zo dat het mengsel 5 cm onder de rand blijft.
Druk het mengsel stevig aan en maak het glad.

christmas-pie-bovenpanDek de vorm af met aluminiumfolie en knoop daar een theedoek omheen met behulp van een touwtje. (zie foto)

Zet de vorm in een grote pan en vul de pan met water tot ¾ hoogte van de vorm.
Breng het water aan de kook en doe het deksel op de pan.*)
Laat de pudding in 4 uur gaar worden op laag vuur, zodat het water licht borrelt.
Vul water eventueel bij.
Neem de vorm uit de pan en laat zonder afdekking afkoelen.

Stort de pudding op een theedoek en wikkel de doek om de pudding.
Besprenkel de theedoek met cognac, zodat deze goed vochtig wordt.
Verpak de pudding in huishoudfolie en daarna in aluminiumfolie.

Laat de pudding op een koele plek rijpen tot de Kerstdagen.
Dan herhaalt u het koken van de pudding, in dezelfde vorm en afgedekt, voor 2 uur.

Verwarm voor het serveren 1 dl cognac in een steelpan en steek de vloeistof daarna aan.
Temper het licht en schenk de cognac brandend over de pudding.


Eet smakelijk!

*) Deze pudding kan ook goed worden bereid in de stoomoven, dan is de pan met kokend water niet nodig.