lyme

Er blijven een paar beestjes over waar we beducht voor moeten zijn, die omzeilen namelijk onze verdedigingslinie van de slijmvliezen door ons te prikken en zo direct in het bloed te komen. Dan moet de rest van ons afweersysteem aan de bak. Als dat verzwakt is door antibiotica of te weinig training heeft gehad door overdreven hygiëne en vaccinaties, kan dat lastig worden. Een van die nare beestjes is de Borellia, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. 

Langzaam wordt de omvang van het Lyme probleem duidelijk. De ziekte blijkt veel vaker voor te komen dan werd gedacht en ook te worden overgebracht door muggen, spinnen, vlooien en mijten. Minder dan de helft van de zieken herinnert zich een tekenbeet. Lang niet alle mensen die positief testen op Borellia hebben symptomen. Het wordt ook wel de “onzichtbare ziekte” genoemd.

De ziekte is moeilijk vast te stellen omdat de symptomen akelig veel lijken op ziektes als MS, ALS, ME, Artirits, ADHD en Alzheimer. Test zijn lastig en de deskundigen zijn het niet eens over de juiste diagnostiek behandeling. Eén van de deskundigen heeft een eigen protocol: Dr. Klinghardt

De Infolijn AG heeft adressen van CAMartsen die zijn gespecialiseerd in het behandelen van (chronische) ziekte van Lyme.