Een gids voor zelfhulp om je weer goed te voelen en in jezelf het geluk te vinden
In dit handzame boek vertelt de schrijver aan de hand van zijn eigen levensverhaal hoe je in stappen zelf je eigen trauma’s kunt verwerken. Een echt zelfhulpboekje dus! Buiten het feit dat Izmailov ervaringsdeskundige is, heeft hij ook scholingen gedaan om inzichtelijk te kunnen werken en resultaten te bereiken, die leiden tot bevrijding van blokkades in de omgang met anderen. Hij liep zelf o.a. vast in zijn werkrelaties. Opleidingen en werkervaring in de ICT, gecombineerd met Mindfulness, Neuro-Linguïstisch Programmeren, Boeddhisme en Psychologie, hebben bijgedragen tot in een zelfontwikkelde methode die Izmailov Mindfullness Based Trauma Therapy noemt.

Eerst legt hij uit wat zijn achtergrond is en waar hij tegenaan liep in zijn leven. Vervolgens neemt hij stapsgewijs door hoe zijn aanpak in elkaar steekt. Daarna vertelt hij uitgebreid aan de hand van trauma’s in zijn eigen leven, herinnering voor herinnering, hoe hij de methode daar zelf op toepast. Izmailov werkt met eenvoudig te begrijpen metaforen uit het dagelijks leven waardoor hij goed en helder uitlegt wat hij met bepaalde oefeningen en inzichten bedoelt. Tenslotte geeft Izmailov praktische tips bij de uitvoering en wat oefeningen en vragenlijsten om door te werken.
De kern van de zaak is: tot een diepe ontspanning leren komen waarin herinneringen en emoties boven kunnen komen. Dan deze pijnlijke herinneringen helen door daar met een positieve en troostende houding naar te kijken en het te doorleven. Vervolgens om via acceptatie naar vergeving te komen. Als alles is doorgewerkt verdwijnt de pijn en de emotionele blokkades.
Het geheel overziend is het een goed en makkelijk leesbaar boek met zeer toegankelijke oefeningen. Ze zijn goed zelfstandig uitvoerbaar.
Belangrijk is dat Mindfullness de basis is van waaruit wordt gewerkt. Ik kan me zo voorstellen dat het wel handig is om parallel aan werken met dit boek een cursus Mindfullness te volgen, om vaardig te worden in de manier van lichamelijk ervaren en zelfonderzoek. Het doel van dit alles is dat emoties weer hanteerbaar worden en emotionele reacties zich reguleren. De lezer leert onderscheid te maken tussen persoonlijke emoties en reacties op gebeurtenissen in het leven en de feiten. Van emotionele pijn en woede leert de lezer te komen tot acceptatie en vergeving, waardoor alles in een totaal ander perspectief komt te staan. Het leven voelt daardoor niet meer bedreigend aan, maar leefbaar en genietbaar.
Daarnaast is het van belang om, net zoals Izmailov zelf ook heeft gedaan, therapeutische gesprekken te voeren met een psycholoog of psychotherapeut. Dit om het proces goed te monitoren en een vinger aan de pols te houden dat er geen ernstige geestelijke crisis ontstaat, die niet meer te hanteren is. Ook in intensief begeleide meditatiegroepen komt het immers regelmatig voor dat mensen daar door een forse beschadiging in het emotionele leven (door een jeugd waar enige vorm van mishandeling voorkwam of een vorm van geweld), in een acute crisis kunnen geraken. Dit vergt goede begeleiding. Daarom adviseer ik dit boek wel voor de lijst ter aanbeveling, ook te verwerken in onze bestanden, met opmerking erbij: Ook verwijzen naar andere vorm van psychosociale zorg!
Al met al zeer de moeite waard, en moedig dat de schrijver zijn levensverhaal in heeft gezet om dit met lotgenoten te delen, om hen verder te helpen!
Mijn weg naar geluk, een gids voor zelfhulp om je weer goed te voelen en in jezelf het geluk te vinden, Philippe Izmailov, pocket, 235 pagina’s)
Meer informatie: www.philippeizmailov.nl