wit_broodje

Er komen steeds meer aanwijzingen dat ons eetpatroon, met een groot aandeel tarwe, niet geschikt is voor ons. Qua voorgeschiedenis zijn granen pas betrekkelijk kort opgenomen in ons menu, zodat we minder generaties hebben gehad om onze stofwisseling daarop genetisch aan te passen. Het oorspronkelijke brood dat werd uitgevonden werd gebakken met zuurdesem, een langzaam proces waarbij de meeste gluten uit de tarwe worden afgebroken. Daarna ging men over op bakken met gist, dat was al korter en met minder glutenafbraak. Nu wordt veel fabrieksbrood supersnel gebakken met behulp van allerlei toevoegingen, waardoor er nauwelijks gluten worden afgebroken. Daarnaast zijn er de laatste honderd jaar enorm veel ‘veredelde’ tarwerassen gekweekt, waarbij heel vaak het gehalte aan gluten werd opgevoerd. Dat bakt namelijk zo lekker. We eten dus niet alleen steeds meer en steeds vaker tarwe (bij elke maaltijd brood of pasta, koekjes tussendoor), die tarwe bevat ook veel meer gluten dan de oorspronkelijke soorten. Bovendien wordt in de voedselindustrie gluten in heel veel producten verwerkt omdat het makkelijk en goedkoop is. Let op de etiketten!

Nu (vooral alternatieve) artsen en therapeuten vaker testen op glutengevoeligheid of –intolerantie, komt het ook veel vaker naar voren als factor bij allerlei aandoeningen. Lange tijd was men van mening dat alleen de extreme vorm van intolerantie, coeliakie, bestond. (Ontdekt door de Nederlandse arts Dicke’.) Deze ziekte wordt op heel jonge leeftijd ontdekt. Nu blijkt het dat ook in de loop van het leven een intolerantie zich kan ontwikkelen. Daarbij speelt  mogelijk de darmflora ook een belangrijke rol (als basis van het immuunsysteem). Zoals meestal is de wetenschap er nog niet uit. Uit onderzoeken komen tegenstrijdige uitkomsten. Daar hoeft u niet op te wachten!

Voor mensen die zich optimaal gezond voelen is het toch goed om het ontstaan van gevoeligheid te voorkomen door te minderen. Bijvoorbeeld door maximaal één maaltijd per dag te eten die tarwe bevat. Vervang waar mogelijk tarwe door andere granen, bijvoorbeeld spelt. Vooral mensen met bloedgroep O lijken een extra risico te lopen.

Voor alle mensen met (vaak ‘onbegrepen’) klachten zouden we adviseren: probeer eens 6 of 8 weken helemaal glutenvrij (dus ook geen rogge en gerst) en kijk wat er dan gebeurt. Kan geen kwaad als je maar verder gezond blijft eten. Lijkt het verschil te maken, doe dan een provocatie door expres een flinke portie brood o.i.d. te eten. Als er dan allemaal oude klachten terugkomen (die je dan misschien al weer bijna vergeten was, dat gaat namelijk heel snel) houd er dan rekening mee dat er één of andere vorm van glutengevoeligheid in het geding is. Helaas is daar geen therapie voor, dus is het dieet aanhouden de beste optie om de klachten weg te houden!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten

Literatuur:

William Davis:  Wheat Belly  (vertaald: Broodbuik)