Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat muziek tijdens een operatie leidt tot beduidend minder angst en pijn erna, en daardoor wellicht tot een sneller herstel. Dit zou zelfs gelden als die muziek alleen wordt afgespeeld als de patiënt onder narcose is.

Onderzoeker en hoogleraar Hans Jeekel bracht dit resultaat naar buiten tijdens een presentatiemiddag van Muziek als Medicijn, afgelopen december. Een wetenschappelijke publicatie is nog in de maak, er is inmiddels al een kleine implementatiestudie verricht en er wordt gelobbyd voor een landelijke richtlijn.

 

Samenwerking met Rotterdams Philharmonisch

Hans Jeekel is in het kader van zijn onderzoek een samenwerking aangegaan met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het plan: de hartslag van de luisteraars meten tijdens uiteenlopende muziekstukken, en er zo hopelijk achterkomen welke muziek de gezondste invloed heeft. Kunsthogeschool Codarts wordt erbij betrokken om muziek te componeren waarvan onderzoekers en orkest denken: dit zou wel eens goed kunnen werken. Want het gaat er waarschijnlijk niet om dat een patiënt luistert naar zijn eigen favoriete muziek, maar naar muziek met bepaalde nog nader te bepalen kwaliteiten en/of een bepaalde structuur.

 

Dementie en autisme

Overigens heeft klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke ook in zíjn vakgebied al veel positieve effecten geconstateerd van muziektherapie bij demente en autistische mensen. “Als je naar muziek luistert, vindt er een enorme stimulatie van je brein plaats. Van achter naar voren en van binnen naar buiten worden netwerken actief. Als je zelf muziek maakt is dat effect nog sterker”, vertelt hij. Jaschke noemt muziek dan ook een ‘full body workout’ voor de hersenen. “Het mooie is dat de netwerken die worden gestimuleerd overlappen met allerlei netwerken die we voor andere dingen gebruiken, zoals aandacht, empathie, werkgeheugen, planning. Die train je dus meteen mee.”

 

Nog beter: film?

Het AMC biedt patiënten die aan hun enkel worden geopereerd en kiezen voor narcose door middel van een ruggenprik de mogelijkheid om de operatie te ondergaan met een koptelefoon of zelfs een videobril op. Zo wordt onderzocht of video nog beter helpt tegen angst en stress dan muziek.

Degenen die film hebben ‘geloot’, krijgen een videobril op die de buitenwereld volkomen uitsluit en de illusie wekt van een bioscoopzaal, waarin de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis wordt vertoond. De patiënten die muziek hebben geloot, mogen hun eigen favoriete nummers uitkiezen.

Bron: Volkskrant