piramide_zie_email_8-8-2013

Dit keer weer een tip over gezonde voeding. Meer calorieën eten dan je verbruikt is niet goed. Een minder bekend probleem is verzuring. Ons lichaam werkt alleen goed bij de juiste zuurgraad van weefsels en vloeistoffen. In de praktijk komt dat erop neer dat we moeten uitkijken voor te veel zuurvormend eten, want daar hebben we moeite mee. Als we dat structureel doen, moet het lichaam noodmaatregelen nemen om niet te zuur te worden. Dan gaat het bijvoorbeeld kalk onttrekken aan botten en tanden om zuren te neutraliseren. Met de oude ‘schijven’ van het voedingscentrum (van 4 en van 5) komen we daar niet uit. In de VS werkt men met de voedselpiramide. Dokter Mercola heeft daar een eigen versie van gemaakt, gebaseerd op de nieuwste kennis over gezonde voeding. Onnodig te zeggen dat die sterk afwijkt van de officiële: in feite heeft hij de hele piramide op zijn kop gezet!

 

 

 

De basis wordt gevormd door groenten, aangevuld met rauwe noten en plantaardige olie en roomboter.

De tweede trap zijn de eiwitten: eieren, kaas, vlees, vis, gevogelte, alles bij voorkeur van biologische oorsprong.

De derde trap is fruit: vanwege het suikergehalte niet te veel van eten.

De top bestaat uit granen, zetmeel, suikers. Deze groep kan men helemaal weglaten, maar zou in elk geval de kleinste moeten zijn.