degezondeeternatuurlijksamenkokenDit kookboek is tot stand gekomen door 17 dames en 1 heer, die allen een passie hebben voor gezonde voeding.

De inhoudsopgave is niet volgens het ABC opgesteld, maar de recepten zijn verdeeld in verschillende categorieën, die elk door een andere kok / co-auteur zijn geschreven.
Het boek oogt fris en is kleurrijk.
De foto’s van de gerechten zien er smakelijk en verleidelijk uit.

In het voorwoord wordt over de ingrediënten gemeld dat alle recepten vrij zijn van koemelkproducten, geraffineerde suikers, E-nummers, fabrieksproducten, varkensvlees en tarwe.
Dat is niet strikt doorgevoerd.
In het recept van Geheime groentepasta worden spekblokjes gebruikt. Een inventieve kok weet daar wel een vervanging voor.
Alle recepten zijn goed te bereiden.
Sommige zijn jaargetijde afhankelijk, zoals bijv. het recept met pompoenbloemen en andere eetbare bloemen.
Andere recepten vragen soms veel ingrediënten.
De recepten van de soepen zijn heel eenvoudig en met weinig ingrediënten in een handomdraai te bereiden.
Er is ook een categorie over koken met essentiële oliën. Voor wie dat nog nooit gedaan heeft, is het een leuke uitdaging om dat eens te proberen.
Zelfs een recept voor tandpasta ontbreekt niet.
Niet alle genoemde ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar, zoals sprinkhanen, meelwormen en escargots (slakken), verse hysop, sukrin melis en marsala (wijn).
De tips en weetjes, die bij bijna elk recept staan vermeld, zijn heel leuk, leerzaam en handig om te weten.
De categorie Wildpluk en eetbare bloemen is leerzaam. Sommige ingrediënten bevatten geneeskrachtige etherische olie.

Dit boek bevat veel originele recepten met vaak verrassende smaakcombinaties, waardoor het zeker een aanrader is voor diegene die graag iets nieuws op tafel wil zetten.

Opmerking: Er zijn recepten waarin honing moet worden verhit. Het is sterk af te raden om dit te doen. Honing wordt giftig bij verhitting boven 60 °C.

 

De gezonde eter – Natuurlijk samen koken
Uitgeverij Elmar 2015
312 pagina’s gezond kookplezier