Ingrediënten voor 3-4 personen:
250 gram gemengde, ongebrande noten en zaden (walnoten, amandelen, hazelnoten, paranoten, pecannoten, zonnebloem- en pompoenpitten)
flinke scheut olijfolie
een scheut water
paar draaien uit de peper- en zoutmolen
30-40 gram zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden (of tomatenvlokken) liefst biologisch*
1 flinke teen knoflook (uitgeperst)
15-20 takjes zeer fijn gesneden verse kruiden (bieslook, peterselie, basilicum, oregano) of 2 eetlepels gedroogde kruiden
walnotenolie (biologisch)
* Sommige (biologische) zongedroogde tomaten zijn behoorlijk zout. Proef even van te voren en laat ze anders een half uur weken in een bodempje water en knijp ze dan goed uit. Hou hier rekening mee als je nog zout wilt toevoegen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden. Doe de noten, de pitten, de olijfolie en het water in de blender en maak er een taaie, dikke massa van. Schep alles in een kom en roer hier de fijngesneden kruiden, het zout, de peper, de teen knoflook en de zongedroogde tomaten door. Proef even en voeg eventueel nog iets zout/peper toe. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en vorm van het mengsel 8 platte rondjes van ongeveer 1,5 cm hoog. Het makkelijkst gaat dit met een ronde uitsteekvorm van ca. 7 cm diameter. Doe ze in de oven en bak ze ongeveer 30 minuten. Sprenkel over elke burger een half theelepeltje walnotenolie en serveer ze met bijvoorbeeld spruitjes in de winter of een groene salade (met geitenkaas en avocado) in lente en zomer.
Ben je een regelmatige brood/pasta-eter en krijg je op die manier al behoorlijk wat fytinezuur, zet dan de noten een hele nacht in de week en gooi het weekwater weg.
Gezonde weetjes
Wie weet heb je je voorgenomen om regelmatig een paar vleesloze dagen in te lassen. Of je bent al vegetariër en altijd in voor een nieuw en voedzaam gerecht. Met deze heerlijke notenburger doe je en jezelf en het milieu een groot plezier. Wist je dat er gemiddeld voor 1 kilo vlees 10.000 liter water wordt gebruikt in de intensieve veeteelt? Bereken maar eens hoeveel van ons schaarse water je bespaart door vleesloze dagen in te voeren. Ook kost de productie van vlees natuurlijk veel grondstof. Voor 1 kilo rundvlees is ca. 12 kg voeding nodig, voor 1 kilo varkensvlees 7 kilo.
• Niet alleen het milieu doe je een groot plezier met deze Mediterrane notenburger. Ook je smaakpillen en gezondheid zullen er blij mee zijn. Keer op keer wordt aangetoond dat Mediterrane voeding ons gezonder en ouder laat worden in vergelijking met landen waar veel vlees, zuivel en snelle koolhydraten wordt gegeten. Het mediterrane dieet maakt veel gebruik van veel verse groenten en fruit, natuurlijke/ onbewerkte voeding, veel kruiden, rijkelijk knoflook, ui, citroen, azijn, ruim olijfolie, koolzaadolie, noten, zaden, vette vis, gevogelte en peulvruchten. En matig rode wijn (bij een gezellige maaltijd in rustige sfeer), weinig vlees en matig zure/magere zuivel en kaas. Ook het mediterrane dieet kent koolhydraten in de vorm van pasta en brood. Maar niet als hoofdmaaltijd en ook niet in de vorm van ‘snelle’ koolhydraten die de bloedsuikerspiegel ontregelen.
Voor een uitgebreidere beschrijving van het mediterrane dieet: zie www.rinekedijkinga.nl/links