Letterlijk vertaald betekent posturologie ‘kennis van de houding’. De meeste mensen hebben bij benadering wel een idee wat een ‘goede houding’ is. Opmerkingen als ‘loop niet zo voorover, loop rechtop, schouders naar achter’ komen de meesten van ons wel bekend voor. Dat deze adviezen steeds herhaald moeten worden, zet mensen meestal niet aan het denken. Het wordt geen automatisme. Er moet blijvend moeite voor worden gedaan.

 

Lerenlevenmetrugklachten_houdingsproblemenWat is een goede houding? Mijns inziens een die geen klachten geeft! Dat zal niet iedereen met me eens zijn. Ook al heeft iemand geen klachten, preventief wordt vaak advies gegeven hoe te staan, lopen en zitten. Je moet het je steeds bewust zijn, het blijven oefenen. Deze vorm van therapie noemen we oefentherapie en wordt gegeven door oefentherapeuten.

De posturologie kent echter nog een houdingstherapeut: de podoposturaal therapeut. De titel zegt het al: voeten en houding. Een huis dat niet goed gefundeerd is, zal op termijn scheuren gaan vertonen; een auto die naar een kant trekt zal aan de basis in balans moeten worden gebracht. De voeten vormen niet alleen ons fundament, ze zijn ook onmisbaar voor ons voortbewegen. Des te meer verbazend is het dat deze taken niet door een paar botstukken worden gedaan, maar door 26 kleine botjes per voet! Die bovendien tijdens het lopen afwisselend beweeglijk en dan weer samen stevig dienen te zijn.

De podoposturale therapeut onderzoekt de gehele houding en maakt op basis van dit onderzoek een paar platte inlegzolen waarop schijfjes kurk van 1 à 2 mm ‘dik’ zijn aangebracht. Het staan en lopen op deze zooltjes, die in de meeste schoenen passen, is de feitelijke therapie. In principe is het gebruik hiervan tijdelijk.

Deze effectief gebleken (Franse) houdingstherapie vanuit de basis, onze voeten dus, wordt sinds eind jaren zeventig in Nederland toegepast.

Posturologie is gebaseerd op de podoposturale therapie, maar omvat meer. Het onderzoekt mogelijke verbanden met andere lichaamsfuncties. Een gebleken verband is die met ‘het zien’. Houdingscorrectie zoals hiervoor omschreven leidt tot het meer ontspannen bewegen van de ogen. Waarschijnlijk omdat een aantal oogspieren makkelijker bewegen.

Zo zijn er meerdere relaties waargenomen die na uitgebreid onderzoek tot de posturologie gerekend kunnen worden.

Posturologie is een visie. De therapeut die geraadpleegd wordt, is de podoposturale therapeut, die ervaring heeft met een ruim 35 jaar bestaande behandelvorm.

Indicaties: (lage)rugklachten, bewegingsklachten, voetklachten.

 

Leren leven met rugklachten en houdingsproblemen? Niet altijd – Peter W.B. Oomens
Uitgeverij Calbona

Websites: www.posturologie.nl en www.posturologie.nl/

 

Peter W.B. Oomens, Research on Posturology – 2016