Met jaarlijks tenminste 15.000 nieuwe patienten en 5000 sterfgevallen behoort darmkanker tot de top drie van meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen in ons land.

 

Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op genezing groot. Vaak blijkt het gezwel al te zijn uitgezaaid naar de lever of de longen. De prognose van uitgezaaide darmkanker is somber omdat met de chemokuren geen genezing kan worden verkregen. Wereldwijd wordt gezocht naar methoden om het aantal doden door darmkanker te verminderen. De meest eenvoudige en goedkoopste interventie is de dagelijkse inname van vitamine D. De grondslag voor dit advies komt uit de resultaten van epidemiologische studies zowel in Amerika als in Europa. De studies hebben aangetoond dat een hoog vitamine D gehalte in het bloed het risico op het ontstaan van darmkanker verlaagt.

 

Vitamine D bloedspiegel

In vervolg op de epidemiologische studies werd in de VS een prospectieve studie uitgevoerd naar de relatie tussen de vitamine D bloedspiegel en de sterfte aan kanker in het kader van de Third National Health and Nutrition Examination Survey. De resultaten zijn gepubliceerd in 2007 en betreffen een follow up studie bij 16818 personen in de periode van 1988-1994 tot aan 2000. In deze groep overleden 536 personen aan kanker. De totale sterfte aan kanker was niet gerelateerd aan de vitamine D status in de hele populatie. Opvallend was dat de sterfte aan darmkanker omgekeerd gerelateerd was aan de vitamine D status. Bij personen met een vitamine D bloedspiegel van 80 nmol/L of hoger was de kans op sterfte door darmkanker 72% lager in vergelijking met personen met de laagste vitamine D status. (<50nmol/L).

Het Vitamine D in de bloedbaan kan in het epitheel van de darm worden opgenomen en worden omgezet in de actieve vorm om vervolgens, door middel van regulatie van meer dan 200 vitamine D-afhankelijke genen, factoren tot expressie te brengen die betrokken zijn bij celgroei en differentiatie. Er zijn nu aanwijzingen dat een vitamine D bloedspiegel rond 80 nmol/L voldoende is om de genexpressie te realiseren.

Blootstelling van de huid aan zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. In Nederland is het zonlicht van april tot september voldoende sterk om vitamine D in de huid te vormen.

Om het hele jaar door een vitamine D bloedspiegel van 80 nmol/L te verkrijgen is inname van vitamine D als supplement absoluut noodzakelijk. Neem contact op met uw huisarts voor advies over de dosis van de dagelijkse vitamine D inname.

 

Referentie: DM Freedman, AC Looker, S Chang, BI Graubard. J Natl Caner Inst 2007;99:1594-602