Ook als je niets vieren hebt…

 

Ingrediënten voor de bodem:
1 eetlepel kokosolie of roomboter (op heel zacht vuurtje smelten)
300 gram quinoa-, teff, amandel- of havermeel
4 grote of 5 iets kleinere eieren
1 koffielepel kokosmeel
snufje zout
2 theelepels kokosbloesemsuiker of een paar druppels stevia
evt. 1 theelepel zuiveringszout /natriumbicarbonaat (voor een iets rijzend effect)
1 eetlepel haverzemelen om over de bodem te strooien

Ingrediënten voor de vulling:
1 kg rabarber stelen
400 gram gedroogde (ongezwavelde) abrikozen
6 volle theelepels agar agar (kijk wel op de verpakking, de norm is ca. 1 theelepel per 500 gram vloeistof maar rabarber is erg dun, dus gebruik eventueel iets meer)
4 theelepels kokosbloesemsuiker
rasp van een halve citroen + scheutje citroensap

 

Bereiding

Bodem: Meng de ingrediënten voor de bodem in een kom. Doe het geheel in een taartvorm en maak het egaal. Strooi evt. de haverzemelen over de bodem. Zet het ca. 35 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat de bodem afkoelen, schenk de vulling erover en laat vervolgens de taart een paar uur op stijven in de koelkast. Smeer er vlak voor je het opdient een theelepel zure room over (vanwege oxaalzuur).

Vulling: Week de abrikozen in een laagje water, laat ze op een zacht vuurtje warm worden of zet ze een nacht van tevoren in de week, dan hoef je ze niet te verwarmen, alleen te pureren. Doe de in stukken gesneden rabarber in een andere pan met een heel klein laagje water en laat het even opkoken. Doe de geweekte abrikozen (zonder het water) en de kokosolie bij de rabarber en pureer het geheel met de staafmixer. Doe vervolgens de agar agar, de kokosbloesemsuiker en de citroen (rasp + sap) erbij. Giet een theelepeltje op een bordje, zet het even in de koelkast en controleer of het niet uitloopt. Doe er anders nog een beetje agar agar door. Proef ook even of het zoet genoeg is en doe er anders nog een paar druppels stevia door. Laat het even staan tot de taartbodem klaar is en giet het dan over de taartbodem. Af laten koelen en in de koelkast laten opstijven.

 

Gezonde weetjes

Voor het oog hoef je deze taart niet te maken, want die is niet zo bijzonder qua kleur. Maar voor je hart, bloeddruk en je broodnodige antioxidanten zou je deze taart absoluut eens moeten maken. In rabarber zit een stof (Piceatannol) die op resveratrol lijkt en die in ons lichaam de concentratie stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Piceatannol zit ook van nature in bessen en rode wijn. Volgens studies naar deze stof lijkt het ernstige ziekten af te remmen en voldoende piceatannol in je voeding lijkt hart- en vaatziekten af te remmen. Stikstofmonoxide (NO) ontspant de bloedvaten en helpt zo mee om de bloeddruk te verlagen en hartklachten te voorkomen. • Door de bodem van haver- en amandelmeel met kokosbloesemsuiker te maken voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel. Een bloedsuikerspiegel zonder veel schommelingen zorgt voor stabiele en constante energie. Belangrijk voor iedereen om stemming, gewicht en je gezondheid een optimale dienst te bewijzen.

Met dank aan Rineke Dijkinga, auteur van de boeken “Weten van (h)eerlijk eten”.