We bezochten het nieuwe Micropia in Amsterdam (op terrein van Artis, maar apart te bezoeken). Een prachtige, maar vooral ook zeer leerzame tentoonstelling over microben, oftewel: een heleboel ‘leven’ dat wij met het blote oog meestal niet zien. Via microscopen en videobeelden leer je ontzettend veel over dit ‘verborgen’ leven, dat soms een bedreiging vormt voor de mens, maar dat vooral onlosmakelijk met ons leven verbonden is: een leven zonder microben is niet mogelijk.
Een absolute aanrader, zowel voor mensen die denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt met ons milieu, als voor mensen die bang zijn voor allerlei mogelijke ‘besmettingen’.

Bijzondere aandacht hadden wij voor de presentatie die duidelijk maakt wat het gevolg is van bacteriedodende schoonmaakmiddelen in huis. Zeer aanschouwelijk zie je hoe hiermee bijna alle microben doodgaan, maar er toch altijd een paar overblijven . Dat zijn de resistente exemplaren! Als de concurrentie is weggevaagd, nemen die pijlsnel het hele oppervlak in bezit. Zie daar: het toenemende probleem van (multi)resistentie direct zichtbaar.

Daarna kun je zien wat het effect is van “probiotische” schoonmaak: de goede bacteriën, vergelijkbaar met ons eigen microbioom, krijgen versterking van bacteriën uit het middel en samen houden ze de ‘slechte’ onder de duim.

Heel indrukwekkend, dus togen wij direct na ons bezoek naar de Natuurwinkel om probiotische zeep te kopen. Helaas had men daar nog nooit van gehoord. Via een mail naar Micropia kwamen we in contact met de leverancier, die ons bijpraatte over een hele serie middelen die in de handel zijn. Er blijkt een heel programma aan schoonmaakmiddelen en middelen voor persoonlijke verzorging te zijn op basis van probiotica. Het merk is Chrisal en het komt uit België. In de veehouderij wordt er al gebruik van gemaakt, daar is dit een belangrijke factor in de strijd tegen resistente bacteriën. Er zijn ook al een paar ziekenhuizen onder de afnemers. Medische praktijken zouden dit ook moeten gebruiken, maar ook in het huishouden en de badkamer is het een aanrader!