Nieuwe inzichten om je genen te verbeteren.

Supergenen
Nu we weten dat genen geen ‘vaste’ delen van ons lichaam zijn, bouwt de wetenschap aan de epigenetica: de kennis over het beïnvloeden van onze genen. Het blijkt dat onze leefstijl (met name de voeding) grote invloed heeft op hoe onze genen afgesteld staan. Ze kunnen namelijk aan- of uit staan. Dit kan het verschil maken tussen chronische klachten ondervinden of gezond door het leven fietsen.

Dit boek is om regelmatig (opnieuw) te bestuderen: het staat vol met feiten, maar geeft ook praktische tips voor voeding, stress, beweging, slaap en omgaan emoties. Goed om weer even de draad op te pakken als die dreigt te verslappen. Eén voorbeeld van hoe de schrijvers hun punt duidelijk maken gaat over het idee dat cholesterol aderverkalking veroorzaakt, omdat die verkalking bestaat uit cholesterol. Wat zeggen zij: dat is hetzelfde als de brandweer de schuld geven van elke brand: telkens als er brand is zie je die lui lopen, dus die moeten wel de oorzaak zijn! Qua voeding zitten ze op dezelfde lijn als wij: zo min mogelijk bewerkt eten.

Compliment voor de werkelijk excellente vertaling: je hebt geen moment door dat dit een vertaald boek is.
Minpuntjes: om onbegrijpelijke redenen raden ze aan, tussen alle uitstekende tips, om elke dag een Aspirine te nemen (!) dat raden wij dus af; verder zijn zij (nog) niet bekend met kokosolie, dat is een gemis. Ze verzuimen wel te melden dat de energie oefeningen niet geschikt zijn voor mensen met psychische problemen. Het is ook te weinig bekend dat die daarin helemaal kunnen doorschieten, daarom oppassen.

Supergenen, door Deepak Chopra en R.E. Tanzi