We moeten er van uitgaan dat de schandalen met ons voedsel, die heel vaak te maken hebben met dierlijk voedsel, een topje van de ijsberg zijn. Nog steeds worden er (verboden) hormonen gebruikt; in de VS gebruikt men nu ook bètablokkers als groeibevorderende ‘medicijnen’. Als je ziet wat de dieren te eten krijgen om maar zo snel mogelijk te groeien of zo veel mogelijk melk te produceren…
Ook in Nederland worden koeien met hormonen ‘tochtig’ gemaakt om de productie op te voeren. Dat is niet nodig als de koe zich senang voelt, dan gaat het vanzelf… (Kassa TV)
De huisvesting is hemeltergend: dieren die hun hele leven geen daglicht zien en op beton worden grootgebracht, om dan stijf van de stress (lekker gezond!) geslacht te worden. Willen we dat? Een blozende kaasboerin in “Nederland van boven” wist heel zeker dat een koe liever binnen staat: ze houden niet van zon, niet van regen en niet van wind, dus staan ze liever binnen en eten gedroogd gras! Vroeger hadden de koeien bomen of afdakjes om te kunnen schuilen…
Kaas dus ook vooral biologisch: dan weet je meteen ook zeker dat het dier zo veel mogelijk buiten kan zijn. Niet biologische melkgeiten voor de steeds populairdere geitenkaas slijten hun leven ook in een donkere benauwde stal!
De intensieve veehouderij levert een zeer groot aandeel in de opwarming van de aarde door CO2 uitstoot. Een feit dat (ongetwijfeld om economische redenen) werd verzwegen in “An incovenient truth”. De massale productie van mais en soja voor veevoer gaat gepaard met enorme hoeveelheden kunstmest. Op die grond zou je liever groenten zien!
Biologische melk heeft een veel gunstiger vetzuursamenstelling: minder Omega 6 en (zelfs 62%) meer omega 3 dan ‘normale’ fabrieksmelk. Er zit ook meer CLA in, dat beschermt tegen kanker. Het is over het algemeen ook voedzamer omdat de koeien vaker buiten grazen in plaats van met krachtvoer te worden opgepept om maar vooral heel veel melk te leveren.
In (alleen) biologische kwark zit vitamine K2, van groot belang voor onze botten.
Biologische eieren zijn een uitstekende bron van dierlijke eiwitten. N.B.: In ons land zijn geen legbatterijen meer, maar er worden wel vrachtwagens vol batterij eieren uit het buitenland ingevoerd! Waar blijven die? Waarschijnlijk in bakkerij producten en kant-en-klaar maaltijden!
Vlees en met name ‘rood vlees’ (=spieren van koe, geit, schaap, varken of lam) heeft gezondheidsrisico’s, vooral ‘bewerkt’ vlees in de vorm van vleeswaren. Als je voor dierlijke eiwitten kiest, dan is af en toe ( b.v. 1 x per week) vers, biologisch en onbewerkt vlees OK. Verder vis, en dan vooral vette vis, is veel beter en daarna gevogelte. Laten we dus het eten van (rood) vlees drastisch beperken: beter voor onszelf en beter voor de wereld!