De logica van ons lichaam

Het verslag van de arts voor geneeskunde, Jes Schalkwijk, die haar patiënten coacht hoe men zelf de verantwoordelijkheid voor genezing in de hand kan nemen

Uitgangspunten daarbij zijn: een combinatie van traditionele Chinese geneeskunde (TCM), moderne westerse (wetenschappelijke) geneeskunde en ervaringen van de natuurgeneeskunde.

Het doel is verandering van eet- en leefwijze waardoor spijsvertering en stofwisseling weer gezond gaan werken. Zeer belangrijk is de buik, zelf leren voelen wat je darmen aan kunnen en wat niet. Naast goed eten, drinken en voldoende rust ook op geestelijk gebied je grenzen stellen. Want die zijn voor iedereen verschillend.

De reguliere geneeskunde gaat uit van standaard behandelingen met medicatie of operatie. Hier wordt de therapie afgestemd op de individuele patiënt. Zodat het zelfregulerend vermogen weer een evenwicht vindt.

De arts voor natuurgeneeskunde heeft tijd en aandacht voor de patiënt en gebruikt zijn gezonde verstand bij de begeleiding van het genezingsproces.

Het boek telt drie delen: klacht, diagnose en herstel (de logica van het lichaam). Een positieve en af en toe wat filosofische kijk op het werk van de echte geneesheer.

VanzelfGenezen heeft Jes Schalkwijk samen met journalist Gerard Mesman geschreven.

ISBN 978 90 8205 510 8