Interessante thema uitzending van Groen Licht “Wat ligt er op je bord”. Een derde van de wereldbevolking is ondervoed of lijdt honger. Hoe lossen we dat op?

Bayer weet het: direct massaal aan de genetische manipulatie om de opbrengsten te verhogen; vooral niet laten afremmen door ‘milieuvragen’. Probleem: de gemanipuleerde rijst blijkt niet bestand tegen overstroming! Gevolg: helemaal geen oogst.

Grootste probleem is de vleesconsumptie en dat wordt alleen maar erger nu India (van oudsher sterk vegetarisch ) massaal aan de kip gaat. Als we zo doorgaan zijn er drie planeten aarde nodig om iedereen te voeden… Bedenk dat 70% van de landbouw opbrengst wordt gevoerd aan dieren, die we later opeten. Voor dit probleem werkt men aan kweekvlees. Hilarisch moment: de onderzoeker bakt een gekweekte Hamburger die € 250.000 heeft gekost om te laten proeven. Hij is echter zo druk aan het vertellen dat hij hem laat aanbranden!

Japan ziet de oplossing in plantenfabrieken waar volkomen kunstmatig ‘sla’ wordt gekweekt in hallen, laag boven laag gestapeld met kunstlicht. Deze ‘sla’ levert 100 x hogere productie per oppervlak en groeit 5 tot 6 keer sneller dan normale planten buiten. Het is nog in testfase, de producten zijn nog niet op de markt. Te hopen is dat wel wordt onderzocht of er nog enige voedingswaarde te vinden is in deze planten!

Hoopvol is de opkomende beweging van ”Urban Farming”. Terug naar kleinschalige productie van gemengde bedrijven (liefst biologisch natuurlijk). Op dit moment wordt 2/3 van het voedsel op de wereld nog steeds geproduceerd door kleine boeren, dat is de toekomst. Helaas is de uitzending niet meer te zien op internet, maar misschien komt er nog een keer een herhaling.