Er komt steeds meer belangstelling voor natuurlijke cosmetica, bewustwording van wat je op je huid smeert. Cosmetica die men kan kopen in drogisterijen en parfumerieën worden met enorm aantrekkelijke marketing aangeprezen. Onze huid en haar kunnen nog meer glanzen en rijkelijk gevoed worden, gestyled en gekleurd; we kunnen bruin zijn zonder zon en lipstick kan glanzen en niet meer afgeven. Deodorants en parfums zorgen dat we niet meer natuurlijk ruiken maar naar sterke chemische luchtjes. Omdat iedereen dat doet, vinden we dat “lekker ruiken” en onze natuurlijke lichaamsgeur “vies”.

 

decoratieve-natuurlijke-cosmetica

En dit terwijl huidspecialisten, schoonheidsspecialisten en kappers vaak in hun opleiding horen dat bijvoorbeeld dagelijks douchen met gebruik van zeep, shampoo, bodylotion en crèmespoeling, heel ongezond is!

Het haalt namelijk ons natuurlijke afweersysteem weg (Ph balans neutraal tot licht zuur) evenals onze natuurlijke talgproductie ter verzorging van onze huid en haren.

Kappers weten het eigenlijk wel, maar zeggen het niet uit commerciële overwegingen: voor mooi haar moet je het veelvuldig borstelen met een wat zachtere borstel van varkenshaar, die je regelmatig uitwast met een zachte shampoo…

Voor een sexy en jeugdig uiterlijk zonder rimpels hebben mannen en vrouwen veel geld over.

Na jaren van intensief gebruik treden echter steeds vaker en ook steeds jonger huidreacties op. Deze producten zitten vol met chemicaliën, parabenen, weekmakers, parfum, kleurstoffen en siliconen om deze mooie resultaten te bereiken. Sommige van deze stoffen zijn zelfs kankerverwekkend bij intensief gebruik!

Een gevolg is ook dat de huid afgesloten en geïrriteerd raakt. De poriën kunnen niet meer goed ademen. Er kunnen bijvoorbeeld kleine ontstekingen ontstaan van de zweetklieren, eczeem, rode jeukende bultjes, roos en haaruitval.

Daarom zijn steeds meer mensen, terecht, op zoek naar een natuurlijk alternatief, dat niet agressief onze zuurmantel en organische haarverzorging (talg) wegneemt. Plantaardig, niet belastend voor de huid, met natuurlijke geurstoffen en niet op dieren getest.

Inmiddels zijn diverse merken bekend die aan deze eisen voldoen.
Bodyshop, Weleda, Annemarie Börlind, Rituals, Alviana, Louis Widmer*, Yves Rocher*, Puravita, Lavera, Avril, Logona, Sante, Urtekram bijvoorbeeld.

Er zijn meerdere websites waar men deze natuurlijke cosmetica online kan vinden:

www.natuurlijkecosmeticawinkel.nl

www.puravita.nl 

www.natuurlijke-cosmetica.startkabel.nl

Extra verzamelsite: https://www.biocosmetica.nl/merken

https://www.solobiomooi.nl/c/make-up/lipstick/ Webwinkel waar biologische make-up gekocht kan worden (zonder parabenen en hormoonverstoorders).

 

* Louis Widmer en Yves Rocher zijn grotendeels natuurlijk, niet helemaal, maar wel dierproefvrij.

 

 

Met dank aan Anneke Bleeker, Project 7-blad