Om de weerstand te verhogen is een probaat middel de koude douche, of nog beter, de koude begieting (met een waterstraal in plaats van douchekop, sommige douchekoppen hebben een straalstand). Let op: altijd alleen op een warm lichaam! Direct uit bed, na een warme douche of bad. Na de korte kouprikkel dient de huid als reactie warm te worden.

douchekop

Uitvoering: met de handdouche of slang worden de lichaamsdelen één voor één, van onder naar boven kort begoten. Liefst zo dat er een breed vlak water over de huid stroomt. De prikkel met kort zijn. Vooral opletten uit-ademen tijdens het gieten!

Volgorde: linkerbeen van enkel naar boven langs binnenkant been en langs buitenkant weer naar beneden, tweemaal. Rechterbeen idem. Linker bil zo gieten dat breed vlak langs achterkant been loopt. Rechts idem. Linkerarm van hand tot schouder aan binnenkant naar boven bewegen, langs buitenkant terug naar hand. Rechterarm idem. Buik rondjes draaien om de navel met de klok mee. Borst, hals en hoofd en tenslotte vanaf de schouder, de rug.

Voor koukleumen en mensen die nooit naar de sauna gaan, langzaam opbouwen: elke keer een stukje verder gaan.
Wie er eenmaal aan gewend is kan niet meer zonder!