weston-priceWe hebben weer heel wat opgestoken op de jaarlijkse Weston Price dag in januari.
Een overzicht van de belangrijkste punten.
Voor achtergrondinformatie over Weston Price zie ons eerdere artikel.

Net als ons hele lichaam, hebben vooral onze hersenen voedsel nodig en wel heel speciaal voedsel. Onze hersenen bestaan voornamelijk uit cholesterol en water. Sinds 30 jaar zijn we door de ‘deskundigen’ op een dwaalspoor gebracht: zij beweerden dat we minder verzadigd vet, minder cholesterol en minder zout moesten eten. Wat blijkt? In die tijd is het aantal mensen dat lijdt aan hart- en vaatziektes en neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld Alzheimer, ALS) explosief gestegen. Echter: het ene (verzadigd) vet is het andere niet. Waar transvetten (die in de natuur niet voorkomen, ze ontstaan bij bereiding, met name in de fabriek) bewezen heel erg schadelijk zijn voor ons lichaam, zijn ‘medium chain vetzuren’ juist bijzonder gunstig. Die vind je o.a. in het supergezonde kokosvet. Deze vetten hoeven niet door de spijsvertering te worden afgebroken, zodat ze direct via het bloed naar de hersenen kunnen en naar alle andere plaatsen waar vet nodig is … Niet voor niets bevat moedermelk gunstig verzadigd vet en cholesterol! Ook een eierdooier bevat veel cholesterol. Zonder dat zou er nooit een kuiken kunnen groeien…

Waarom volgden mensen die foute aanwijzingen zo massaal op? Omdat ze volgens de normen van de WHO, die volstrekt arbitrair zijn, te dik zijn en minder vet eten zou daartegen helpen. Tot overmaat van ramp wordt een groot deel van de wereldbevolking ‘gevoerd’ met cholesterolverlagers (Statines) die daardoor tot de meest verkochte (en winst opleverende) medicijnen behoren. Over de vele (ernstige) bijwerkingen daarvan zijn inmiddels boeken vol geschreven. Waarom is het gevaarlijk om het cholesterol te verlagen? Het is onmisbaar voor alle celmembranen, diverse hormonen (waaronder vitamine D dat eigenlijk een hormoon is) en de hersenen. Daarom maakt ons lichaam het zelf in grote hoeveelheden aan! Wat je bij een cholesteroltest eigenlijk meet is de concentratie van ‘goede’ en ‘slechte’ triglyceriden (bepaalde soort vetzuren) in het bloed. Nu is het rare, dat juist de consumptie van suiker de concentratie van de slechte vetzuren verhoogt en het eten van vet niet.

 

statins_toxicEr zijn studies die aantonen dat er geen relatie is tussen sterfte aan hart- en vaatziekten en cholesterol (of de relatie was juist gunstig!), roken en diabetes II hebben die relatie wel. Dit zijn studies die niet zijn betaald door de farmaceutische industrie. De door hen betaalde onderzoeken geven alle een voor de verkoop gunstige uitslag… Een groot onderzoek onder Nederlandse studenten naar de invloed van familiair verhoogd cholesterol toonde aan dat er geen relatie was met sterfte aan hart- en vaatziekten. Dit onderzoek is nooit gepubliceerd… Een lot dat veel onderzoeken treft waarvan de uitkomst niet gunstig is voor de gevestigde orde of de adverteerders in medische vakbladen. Ook onderzoek naar voedingsgewoontes in streken van de wereld weerspreekt de stelling ”vet eten = slecht voor de gezondheid”. Een onderzoek in Oostenrijk dat aantoonde dat een lage cholesterolspiegel juist meer risico gaf op kanker, leverziekten en psychische klachten werd verzwegen. Er zijn verbanden gevonden met laag cholesterol en depressie, zelfdoding, gewelddadige dood en geheugenverlies, terwijl een hoog cholesterol juist 80% minder kans op dementie zou geven. Senioren gebruiken gemiddeld 7,5 medicijnen. Bij een proef in Israël om daarmee te stoppen ging het sterftecijfer met 50% naar beneden.

Sinds kort is bekend dat onze darmen, en dan met name het microbioom dat daar huist, misschien wel meer neurologische invloed hebben dan onze hersenen. Men spreekt al van “gut brain”, ofwel de hersenen in de darmen of de tweede hersenen. Ons darmslijmvlies heeft meer neuronen (zenuwuiteinden) dan onze hersenen! Lees artikel over microbioom.

De Schotse arts en onderzoeker Malcom Kendrick maakte aan de hand van veel illustraties duidelijk dat cholesterol niet de oorzaak is van (slag)aderverkalking, maar een poging van het lichaam om schade door ontsteking te repareren. Da Vinci beschreef al het probleem van aderverkalking en zelfs in Egyptische mummies werden verkalkingen gevonden. Ook Kendrick komt tot de conclusie dat vet eten geen rol speelt, maar een hele reeks andere factoren wel: roken, cocaïnegebruik, stress, diabetes II, insulineresistentie, luchtvervuiling etc. Preventie moet men zoeken in ontspanning, deel uitmaken van een hechte familie/gemeenschap, rustig en met aandacht gezond/natuurlijk voedsel eten, liefst samen en ook genoeg in de zon vertoeven. Over het algemeen krijgen wij (zeker in de winter) veel te weinig zonlicht, terwijl dat van levensbelang is. We worden onnodig bang gemaakt, terwijl huidkanker alleen vaker optreedt bij extreme blootstelling waardoor de huid schade oploopt. Het eten van plantensterolen om de waarden naar beneden te krijgen wordt afgeraden!

Kokosolie. De Amerikaanse arts Bruce Fife wordt “doctor coconut” genoemd vanwege de vele boeken die hij al heeft geschreven over de wonderbaarlijke effecten van het gebruik van kokosolie, zowel in de voeding als op de huid. De middellange vetzuurketens maken dit (verzadigde) vet uniek. Doordat het al verzadigd is, kan het niet door verhitting veranderen in de zeer ongezonde transvetten. Het is dus ook ideaal om te bakken/wokken. Omdat het ook tegen schimmels op huid en haar (roos!) werkt en tevens antibacterieel is, eenvoudig te gebruiken bij eczeem en andere huidproblemen. Het ‘voedt’ de huid van binnenuit, maar uitwendig nog directer.

Gebit. Amalgaam dat uit vullingen in het gebit ‘roest’ is een groot probleem. Doordat het metaal in de mond in contact komt met vocht werkt dit als een batterij, die langzaam leegloopt. Hitte en de wrijving van kauwen versnellen dit proces. De helft van de grondstof van amalgaam is kwik, een zeer giftig zwaar metaal dat de hersenen aantast. (Kwik is de op één na giftigste stof op aarde, alleen plutonium en polonium is giftiger; onbegrijpelijk dat men dit zo lang in gebitten heeft gepropt!) Een gezonde leefwijze en een goed werkend immuunsysteem kunnen deze belasting wel aardig het hoofd bieden, maar als het daaraan ontbreekt kunnen er problemen ontstaan. Biologisch werkende tandartsen (via de Infolijn-AG op te vragen) kunnen doormeten welke (het meest) elementen storend zijn. Er zijn niet genoeg van deze tandartsen om bij iedereen het oude amalgaam verantwoord te verwijderen, maar op hun  website is veel informatie te vinden, ook hoe een ‘gewone’ tandarts de sanering kan doen. Tandartsen en assistenten lopen namelijk nog veel meer gevaar omdat die veelvuldig aan het gif worden blootgesteld.

De Maatschappij voor Tandheelkunde reageerde in 1994 op een alarmerende uitzending van Zembla met het bericht dat kwik inderdaad heel giftig is en dat het organen aantast, maar de eindconclusie was dat amalgaam nog steeds het “beste vulmateriaal” was. Een ander gif in de tandheelkunde is fluoride. Ook deze stof is erg giftig! Er zijn maar weinig tandpasta’s waar het niet in zit (zoek in de natuurvoedingswinkel). Gelukkig zijn wij dankzij een actiegroep onder aanvoering van natuurarts Moolenburgh aan fluoridering van het drinkwater ontsnapt! (Binnenkort komt er een nieuw boek van deze arts uit met fluor als onderwerp.) Tandenpoetsen met half kokosvet, half bicarbonaat zou het ontstaan van tandsteen voorkomen. Het kan ook door de fluorvrije tandpasta in bicarbonaat te dopen.

Price (zelf tandarts) was erg tegen dode elementen in het gebit (zenuw- en wortelkanaalbehandelingen). Dit kunnen stoorzenders worden die de gezondheid schaden. De hierboven genoemde tandartsen kunnen meten of een dood element inderdaad een gevaar is.

 

Favoriete producten van Weston Price

Levertraan. Weston Price was een groot voorstander van levertraan en dan vooral de via fermentatie van vissenlever geproduceerde vorm. Dat past uitstekend in het patroon dat gefermenteerd voedsel heel belangrijk is voor de mens: vele generaties hebben wij in tijden van schaarste kunnen overleven dankzij de traditie van gefermenteerd, houdbaar gemaakt, voedsel. Door het gebruik van conserveermiddelen en de opkomst van een koelkast en later zelfs een vriezer in elk huis raakte dit tijdrovende proces in onbruik. Daardoor missen we veel kwaliteit in ons voedsel, waar juist die fermentatie zo belangrijk voor is.

Rauwe melk (producten). Price was ook promotor van rauwe melk en producten daarvan. Volgens hem wordt melk door het pasteuriseren dermate gedenatureerd dat het niet meer gezond is. Rauwe melk is moeilijk te krijgen als je niet vlak bij een biologische boerderij woont. Er zijn wel producten van rauwe melk, zoals kefir, kwark en yoghurt te koop in de natuurvoedingswinkel. Rauwmelkse kaas is overal te koop: echte boerenkaas is dat altijd.

Bouillon. Langzaam getrokken van biologische runderbotten, vooral met gewrichten erbij vanwege de gelatine! Dat is van groot belang voor onze darmen, botten, gewrichten, haren en nagels. Een ossenstaart is ook bruikbaar. Bouillon moet 48 uur pruttelen in slow cooker of op de ouderwetse kachel. Dat zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Gelukkig is er een bedrijf aan het experimenteren met een kant en klare bouillon voor de verkoop.

Waar koop je biologisch voeding?

Op de boerenmarkt. Kijk voor adressen.

Bij de biologische boer: Kijk voor adressen.

Sommige doen ook verzendenDe Beekhoeve te Kamerik, ook voor activiteiten.
en
Schotse Hooglanders te Opende. Grasgevoerd natuurvlees, antibiotica vrije kip en rauwmelkse kaas. Website.
en deze voor ambachtelijke cider: Ciderwinkel.