Recept voor 4 personen, vegetarisch en glutenvrij
Ingrediënten:
± 750 gram zoete bataat
2 rode uien
± 1 cm verse gember
± 4 eetlepels olijfolie
een flinke krop kleurrijke sla
± 250 gram shiitake
± 150 gram fêta of grie
2 handjes walnoten
± 1 handvol zeekraal
tamari
zeezout of himalayazout
versgemalen peper
Voor de dressing:
2 theelepels mosterd
2 theelepels rauwe honing
2 eetlepels balsamicoazijn
1 teentje knoflook
5 eetlepels olijfolie
Was en snijd de bataat in gelijke, langwerpige stukjes
Pel en snijd de ui in grove stukjes
Doe beide groenten in een ovenschaal
Wrijf de gember, met wat zout, fijn in een vijzel
Roer er de 4 eetlepels olijfolie door en schenk het mengsel bij de bataat en de ui en hussel zodanig dat alle olie goed verdeeld wordt.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 180 °C en laat de groenten garen in ± 35 minuten of rooster de groenten onder de grill in ± 20 minuten.
Schep tijdens het garen een paar keer om.
Meng in een kom mosterd, honing, azijn, olie en zout en voor de liefhebber het gekneusde en gesnipperde teentje knoflook.
Maak eventueel verder op smaak met kruiden naar keus.
Was de sla, laat deze uitlekken en verdeel over vier borden.
Drapeer de dressing over de sla.
Maak de shiitake schoon en snijd of scheur ze, desgewenst, kleiner.
Bak de shiitake met wat olijfolie en verwarm op het laatst de zeekraal (eventueel klein gesneden) even mee en breng op smaak met tamari en peper.
Verdeel de bataat en ui over de sla en doe dat ook met de shiitake.
Verkruimel als laatste de fêta over het gerecht.
Maak af met wat peper en garneer met de walnoten.
Eet smakelijk!