De ziekte van Lyme alternatieve therapieenDe schrijver, Wolf-Dieter Storl, is een Duitse antropoloog en kruidenkenner, die zichzelf zonder antibiotica met alternatieve therapieën van de ziekte van Lyme genas.
De ziekte van Lyme (borreliose) lijkt zo langzamerhand een volksziekte te worden die helaas vaak moeilijk te diagnostiseren valt.

De overdracht van de ziekte van Lyme van teek op mens wordt hier nog eens uitvoerig beschreven.
Teken kunnen overigens ook andere infectieziekten overbrengen!

De reguliere behandeling met doxycycline werkt helaas niet altijd en heeft de nodige bijwerkingen. Op zijn zoektocht naar alternatieve therapieën kwam de schrijver uit bij kaardenbol tinctuur (3 maal daags 3 druppels gedurende 3-4 weken). Daarnaast tijdens de kuur voldoende slaap, lichaamsbeweging, frisse lucht en zonlicht, basische voeding. En er zijn inheemse kruiden die het immuunsysteem versterken.

Er wordt een uitvoerige beschrijving van de wilde kaardenbol (Dipsacus sylvestris) gegeven: plantenfamilie, botanische kenmerken, inhoudsstoffen en een verwijzing naar de signatuurleer. (De wortel van de kaardenbol wordt overigens ook gebruikt bij o.a. reuma, artritis, galklachten. En in de Chinese geneeskunde b.v. bij osteoporose en ter versterking van het immuunsysteem). De kaardenbol kuur kan worden ondersteund met warmtetherapie: baden, sauna).

Er zijn ook een aantal homeopathische Lyme middelen zoals het eerste hulpmiddel Ledum C 30. En verder aanvullende fytotherapeutische en andere therapieën bij co-infecties. Er wordt een heleboel uit de kast gehaald: etnische geneeskunde, andere infectieziekten, de miasmataleer van Hahnemann, andere vroegere heelmeesters, filosofen…

Met bijlagen – Geneeskrachtige planten, literatuurlijst, noten, register.

Ankh Hermes 2012, ISBN 978 90 202 06630

Borreliose natürlich heilen, vertaling Willem Jacobs