image005

Nee, zegt Rutger Bregman in eerste aanleg in zijn betoog over preventie in de zorg, het ligt ingewikkelder. Het CPB/RIVM ontwikkelde een rekenmodel waarmee zij kosten en baten van ongezonde leefwijzen nauwkeurig kunnen berekenen.  Enkele van hun resultaten zijn: roken kost gemiddeld 4.6 gezonde levensjaren, overgewicht 2.1 jaren, ernstig overgewicht 5.1, overmatig drankgebruik 0.9 en een gebrek aan lichaamsbeweging 1.2. Natuurlijk Gezond heeft een idee voor een oplossing: het gezondheidslabel!

De onderzoekers merken aanvullend op dat 26% van de Nederlanders rookt, dat 44% te zwaar is, 9% stevig drinkt en 42% te weinig beweegt. Kortom, zo stelt Bregman, er is geen investering die beter en betrouwbaarder rendeert dan een investering in gezondheid. Voorts houdt schrijver een pleidooi voor het belasten van ongezonde producten en het subsidiëren van gezonde. Maar voor de pensioenfondsen is dit slecht nieuws: zij zijn de grote verliezers wanneer grotere aantallen mensen gezonder oud worden.

Natuurlijk Gezond pleit in het verlengde hiervan voor een systeem waarbij producten en diensten voor het publiek beter herkenbaar en betaalbaar zijn. Bijvoorbeeld volgens het volgende schema:

Zeer gezond                           ***                  30% prijsreductie

Gezond                                   **                   20% prijsreductie

Tamelijk gezond                      *                      10% prijsreductie

Neutraal                                  0                     normale prijs

Tamelijk ongezond                  #                    10% heffing

Ongezond                               ##                  20% heffing

Zeer ongezond/riskant            ###               30% heffing

 

Alle in de handel gebrachte producten en diensten zouden dienen te zijn voorzien van een desbetreffend label.

Foto: Maik Tuinen