zonkind

Al jaren worden we bang gemaakt met huidkanker als we te veel in de zon komen. Tegelijk is de vitamine D die we daardoor aanmaken weer een enorme beschermer tegen kanker omdat het immuunsysteem er wel bij vaart. Onlangs berichtte het LUMC dat dagelijks kort (15 minuten) in de (hoogte)zon vertoeven de groei van darmtumoren remt …
Alle leven op aarde is alleen mogelijk dankzij de zon. Maar zoals alle goede dingen: teveel is fout. In onze koele streken zou je bijna elk zonnestraaltje willen vangen, maar op echt hete dagen is dat niet verstandig. Naar zuidelijke landen gaan en daar dan op het strand gaan ‘bakken’ (waar de zon door zand en zee nog eens extra sterk is) is gewoon gevaarlijk.

Insmeren met ‘gewone’ UV blokkerende producten is nog erger: zonnebrandcrèmes houden maar een deel van de UV stralen tegen, verhinderen de aanmaak van ons broodnodige vitamine D, en zitten zelf meestal stampvol schadelijke chemische stoffen. Dan vraag je om problemen als huidkanker.

Advies van de natuurarts: zontijd langzaam opvoeren, en niet tussen 11.00 en 15.00 uur in de volle zon bakken. Na 15.00 uur is de hoeveelheid schadelijke UV minder en in de schaduw word je ook (veilig) bruin! Vooral voorzichtig met de kleintjes: aankleden en hoedje op, als ze op het strand spelen!