De Zwitserse overheid heeft een lange en erkende traditie van neutraliteit, om die reden mogen haar verslagen over omstreden onderwerpen serieus genomen worden. Vooral als het gaat over homeopathie, terwijl een paar van de grootste farmaceutische bedrijven in Zwitserland zetelen! Het rapport van de Zwitserse overheid over homeopathische geneeskunde eind 2011, vertegenwoordigt de meest uitvoerige evaluatie van homeopathische geneeskunde ooit en is recentelijk in boekvorm in het Engels gepubliceerd (Bornhoft en Matthiessen, 2011).

Ongeveer de helft van de Zwitserse bevolking heeft ooit een CAM behandeling ondergaan en waardeert deze behandeling. Ongeveer de helft van de Zwitserse artsen beoordeelt de natuurlijke geneeswijzen als efficiënt. Misschien is wel het meest opvallende dat 85 procent van de Zwitserse bevolking wil dat natuurlijke geneeswijzen opgenomen wordt in de zorgverzekering.

Lees rapport.

Zwitserland voor homeopathie

Brief van Lex Rutten, homeopathisch arts en oud-huisarts, van 10 januari 2016, aan mevrouw Enzlin, naar aanleiding van een publicatie in het blad Arts en Auto

 

Geachte mevrouw Enzlin,

Uw belangstelling voor de mening van lezers van Arts en Auto over alternatieve geneeskunde stel ik zeer op prijs. Ik ben zo’n ‘bekeerde’: in 1978 gestart als huisarts zonder enige kennis van homeopathie en sinds 1979 stap voor stap meer bezig met homeopathie. Waarom? Ik had een jonge praktijk met veel kinderen met regelmatig otitis media en keelontstekingen. Dat antibiotica niet helpen bij keelontsteking wist ik al, maar toen werd ook bekend dat ze niet helpen bij otitis media. Ik was, en ben nog steeds, een voorstander van een wetenschappelijke aanpak. Dus schreef ik hiervoor geen antibiotica voor. Dat was moeilijk voor patiënten; sommigen accepteerden mijn uitleg, anderen gingen over naar een collega die wel antibiotica voorschreef en weer anderen gingen naar een homeopaat.

Lees hele brief.